Dulić-Marković: Šeik dolazi da uzme poljoprivrednu penziju!?

Ja ne znam nijednog šeika koji bi došao i menjao svoje bogatstvo za poljoprivrednu penziju

26. okt 2012

Bivša ministarka poljoprivrede Ivana Dulić-Marković optužila je danas ministra finansija Mlađana Dinkića da krši zakon najavama da će arapskom šeiku biti ustupljeno 25.000 hektara poljoprivrednog zemljišta u Vojvodini bez tendera.

Dulić-Marković je agenciji Beta kazala da se time krši vise članova Zakona o poljoprivrednom zemljištu i dodala da su poljoprivrednici u pravu kada kritikuju Dinkića.

„Po tom zakonu, zakup poljoprivrednog zemljišta ide na javno nadmetanje. U prvom krugu javnog nadmetanja mogu da učestvuju fizička lica koja imaju poljoprivrednu penziju. Ja ne znam nijednog šeika koji bi došao i menjao svoje bogatstvo za poljoprivrednu penziju“, kazala je Dulić-Marković.

Izrazila je čuđenje što se Dinkić ne pridržava tog zakona i dodala da su ga upravo ona i on „izgurali“ 2005. godine, s ciljem da se svima pruži jednaka mogućnost da dođu do poljoprivrednog zemljišta i da se decentralizuje odlučivanje o tome.

„Iz više osnova je takva ideja potpuno nezakonita, sem ako se ovih dana ne bude pravio neki leks specijalis da se daju neke koncesije nekima za koga neko proceni da je dobar za našu poljoprivredu“, navela je Dulić-Marković.

Dodala je da se zapravo i ne zna kojih je to 25.000 hektara koje Dinkić nudi, već samo može da se pretpostavi da je reč o zemljištu koje obrađuje grupa poljoprivrednih kombinata koji su u restrukturiranju.

Dulić-Marković je optužila Dinkića da na taj način krši i predizborna obećanja koja su davali Ujedinjeni regioni Srbije i poručila mu da se vrati u svoj portfelj finansija i ekonomije, što bi, kako je kazala, bio najveći doprinos poljoprivredi.

Agrarni budžet je tri a ne četiri odsto  

Bivša ministarka poljoprivrede Ivana Dulić-Marković izjavila je danas da je agrarni budžet “realno” tri odsto od ukupnog budžeta Srbije, a ne četiri, kako tvrde predstavnici Vlade Srbije.

“Realno, taj budžet je tri odsto, jer je moja pretpostavka da će 10 milijardi biti prihodi Ministarstva. Ako oni istraju na tvrdnjama da je agrarni budžet četiri odsto, onda ih treba podsetiti da je prošle godine po toj racunici budžet bio pet odsto”, kazala je Dulić-Marković agenciji Beta.

Prema njenim rečima, onda bi trebalo tvrditi da je agrarni budžet u stvari smanjen za jedan odsto.

(Beta/Autonomija)

 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga