Dulić: 110 miliona dinara za obnovu Zelene fontane

Zelena Fontana u centru Subotice je izrađena 1985. godine od „Žolnai“ keramike iz Pečuja po projektu Svetislava Ličine. Fontana nije u funkciji od leta 2011. godine.

08. maj 2013

Gradonačelnik Subotice Modest Dulić izjavio je danas agenciji Beta da je za rekonstrukciju Zelene fontane iz gradskog budžeta ukupno predviđeno 110 miliona dinara, od toga 50 miliona u 2013. godini i 60 miliona u 2014. godini.

“Imajući u vidu da se radi o najznačajnijem gradskom prostoru i objektu koji je deo identiteta grada, uz konsenzus svih učesnika u koaliciji, donošenju konačne odluke prethodiće javna i stručna rasprava”, rekao je Dulić agenciji za Autonomiju.

Dulić je naglasio da keramika, kako se i pokazalo, nije najpogodniji materijal za oblaganje fontana s obzirom na njenu erozivnost i podložnost klimatskim uticajima, kao i da postojeći projekat fontane, u arhitektonskom i estetskom smislu, odgovara granitu kao mnogo trajnijem i izdržljivijem materijalu, drugačijem od keramike za koju je fontana i projektovana.

U Direkciji za izgradnju grada Subotice je, marta meseca 2011. godine, rečeno novinarima da je keramika na fontani oštećena, jer je tokom proteklih decenija čišćena neodgovarajućim hemijskim sredstvima, iako su procedure za održavanje predviđale neagresivna sredstva, ali ocigledno nepoštovanje procedura i porozmost keramike, njena netrajnost na nase klimatske uslove, trajno su oštetila glazuru.

Veći problem su napukle podzemne cevi, zbog kojih je voda nekontrolisano oticala i ugrožavala temelje Gradske kuće i okolnih objekata.

Prema rečima gradonačelnika Subotice Modesta Dulića, u razmatranju su tri varijante rešenja rekonstrukcije subotičke Zelene fontane.

Prvo rešenje predviđa rekonstrukciju fontane u postojećim gabaritima uz primenu pečujske Žolnai keramike i savremene vodne i svetlosne tehnike, a zbog lošeg stanja podzemnih instalacija i keramičke obloge, podrazumeva se izgradnja nove fontane uz prethodne radove na demontaži postojećeg objekta.

Dulić je rekao da bi drugo rešenje podrazumevalo oblaganja fontane pečujskom Žolnai keramikom ili zelenim granitom kao i novo parterno uređenje Trga slobode,  kako bi se glavni gradski trg prilagodio pešacima.

“Treća varijanta podrzumevala bi potpuno preuređenje Trga slobode sa drugačijim vodnim elementima i u ovom slučaju bi se do rešenja došlo na otvorenom urbanističko-arhitektonskom konkursu”, rekao je on.

On je istakao da je predviđeni rok za nabavku opreme i izvođenje radova godinu dana od dana sklapanja ugovora sa izvođačem koji će biti izabran putem javne nabavke.

Zelena Fontana u centru Subotice je izrađena 1985. godine od „Žolnai“ keramike iz Pečuja po projektu Svetislava Ličine. Fontana nije u funkciji od leta 2011. godine.

N. Jakovljević (Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga