- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Đukić: Vojvodina još čeka novce

Primena zakona o javnoj svojini neće biti potpuno moguća dok ne bude rešeno pitanje finansiranja Vojvodine, izjavio je pokrajinski sekretar za finansije Jovica Đukić, napominjući da je regulisanje izvornih prihoda pokrajine ustavna obaveza Vlade i Skupštine Srbije.
Tek rešavanjem pitanja finansiranja, pokrajinski i lokalni nivoi vlasti moći će da preuzmu punu odgovornost za upravljanje tom imovinom, istakao je Đukić u intervjuu „Dnevniku“.
Podsećajući da su putevi drugog reda, koji bi prema zakonskom predlogu trebalo da budu u svojini pokrajine, u ingerenciji pokrajine još od donošenja Zakona o utvrđivanju nadležnosti Vojvodine, Đukić je rekao da je to samo na papiru, pošto Vojvodini nisu preneta finansijska sredstva za ostvarivanje te nadležnosti.
„Za sprovođenje zakona o javnoj svojini veoma je važno da se definišu izvorni prihodi Vojvodine“, istakao je on i dodao da nije sporno to da će imovina biti preuzeta u određenim rokovima.
Paralelno s tim zakonskim predlogom, trebalo je raditi i na zakonu o finansiranju pokrajine, kako bi ona mogla da preuzme obaveze koje podrazumeva „domaćinsko upravljanje tom imovinom“, zaključio je Đukić.

(Dnevnik)

Podelite ovu stranicu!