Đukić: Kamate će biti još veće

Tržište demantuje optimizam političara, kaže profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu. Kamate neće rasti zbog nestašice novca već zbog nestašice poverenja, a za to postoje indikatori na međubankarskom tržištu

04. dec 2011

Centralne banke u svetu štampaće onoliko para i emitovati onoliko likvidnosti koliko je potrebno da se odgovori na sve zahteve i premosti vreme dok ne budu donete potrebne političke odluke, kaže za Danas dr Đorđe Đukić, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu. I pred toga, kaže Đukić, kamatne stope na kredite će rasti i u Evropi i kod nas ne zbog nestašice novca nego zbog nestašice poverenja.

„Postoje tri stručna indikatora na međubankarskom tržištu na osnovu kojih možemo zaključiti da je nepoverenje među samim bankama apsolutno i da se ono trenutno još više potencira, pa je skok kamatnih stopa i kod njih i kod nas izvestan“, kaže Đukić.

Evropske i američke banke među sobom više ne pozajmljuju novac i ako to kojim slučajem i čine, obračunavaju vrlo visoke premije rizika, koje se izražavaju takozvanim indeksom straha. Taj je indeks trenutno toliko visok koliko je bio pred slom američke investicione banke Leman Braders. Prošle nedelje je rejting agencija Standard and Poors snizila rejting 15 najvećih banaka na svetu među kojima dominiraju američke (JP Morgan Chase, Bank of Amerika, Goldman Sachs…), 20 banaka su ostale na istom (Dojče bank, Credi Svis), a samo dvema i to kineskim bankama je povećan rejting – Bank of Čajna i Čajna Konstrakšn bank.

Do kad će ovo stanje trajati, neizvesno je. „Tržište snažno odbacuje optimizam političara“, kaže Đukić. Podjednako pesimističku ocenu dao je prošle nedelje u šef Dojče banke Jozef Akerman: „Poverenje da će Evropa naći pravi put i da ima vođstvo kakvo joj je potrebno da bi taj cilj ostvarila, relativno je malo“.

(Danas)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga