Đukić Dejanović: Statut Vojvodine političko pitanje

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović izjavila je danas u Kragujevcu da je Statut Vojvodine R…

08. feb 2009

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović izjavila je danas u Kragujevcu da je Statut Vojvodine „par ekselans“ političko pitanje i da je važno da ima skupštinsku većinu.
„Jaka autonomija je ujedno jaka Vojvodina i jaka država Srbija“, rekla je novinarima Slavica Đukić Dejanović nakon razgovora sa gradonačelnikom Kragujevca Veroljubom Stevanovićem i predsednikom Skupštine Vojvodine Šandorom Egerešijem.
Ona je rekla da se dokument nalazi u skupštinskoj proceduri ali da će „biti mrtvo slovo na papiru“ ako se ne donese i Zakon o prenošenju nadležnosti na Skupštinu Vojvodine.
Đukić Dejanović je objasnila da je to deo posla na kojem Vlada Srbije intenzivno radi.
„To znači da treba videti kako će se sam Statut u stvari odraziti na praktični život – od obrazovanja, preko zdravstva do određenih ekonomskih postupaka i relacija na život u Vojvodini i Srbiji“, rekla je Dejanovićeva.
Ona je ocenila da je to pitanje koje interesuje građane Srbije i koje mora imati formalno pravnu proceduru, što znači da dokument mora da bude usaglašen sa Ustavom Srbije.
„Sve sugestije koje stižu meni i skupštini biće upućene onim telima koja prethodno razmatraju tekst statuta Vojvodine, a to su Odbor za ustavna pitanja i Odbor za zakonodavna pitanja.
U narednom periodu ćemo imati rad na Zakonu o nadležnostima, raspravu u skupštinskim odborima i tek onda će se poslanici izjasniti o Statutu Vojvodine, dodala je ona.
Šandor Egereši je rekao da su predstavnici Vojvodine imali plodne razgovore sa gradonačelnicima Jagodine i Kragujevca, jer su došli „pruženih ruku prema Centralnoj Srbiji“, jer je interes zajednički.
„Vojvodina zajedno sa Centralnom Srbijom može da ojača evropsku Srbiju, a budućnost naše zemlje je u Evropi, i želimo da zajednički istrajemo na tom putu“, rekao je on.
Egereši je rekao da je danas u Kragujevcu ponudio isto što je ponudio u Jagodini – otvaranje kancelarije u Briselu.
On je takođe rekao da argumentacija onih koji kritikuju inicijativu za otvaranje kancelarije u Briselu nema smisla, „jer želimo da zajednički zastupamo interese i Vojvodine i Šumadije u Briselu, pre svega u ekonomskom, kulturnom i političkom smislu“.
Ono što je poruka posle razgovora u Kragujevcu i Jagodini je da imamo jasnu viziju Srbije i kako treba ući u EU, rekao je Egereši i dodao da „samo jaka Vojvodina i jaka Centralna Srbija mogu da utiču na efikasnost i prosperitet cele Srbije“.
„Više puta sam govorio da ne poznajem ni jednog političara u Vojvodini koji zagovara separatizam“, rekao je on, i dodao da su to izmislili neki „politički neprijatelji“ jer separatizam ne postoji niti će postojati u Vojvodini.
On je rekao da su zalaganja usmerena na stvaranje evropske Vojvodine u pravoj evropskoj Srbiji, zajedno sa Kragujevcem, Šumadijom i Centralnom Srbijom.
Gradonačeklnik Kragujevca Veroljub Stevanović je ocenio da je Statut Vojvodine uzburkao javnost i dodao da je Statut Vojvodine ozbiljno pitanje koje treba ozbiljno sagledati da bi se donelo konačno mišljenje.
„Statut treba stručno da se čita da bi se do kraja razumele pravno tehničke stvari i to će biti jedan od naših zadataka“, rekao je Stevanović.
On je rekao da Kragujevcu ne smeta jaka Vojvodina jer to znači i jaku Srbiju.
Stevanović je pozdravio napore predstavnika Vojvodine da u razgovoru sa čelnicima gradova u Srbiji pojasne odredbe Statuta. Prema njegovom mišljenju to je dobar i ispravan način koji će doprineti da srpska javnost ne bude ovoliko uzburkana zbog pitanja Statuta.
„Na osnovu svega što smo čuli očekujem da će Statut imati većinu u Skupštini“, rekao je Stevanović.
Gradonačelnik Kragujevca je rekao da je i na sastanku sa predsednicima Skupštine Srbije i Vojvodine zatražio da se svi potrude da se u skupštini postigne „mirna atmosfera i da se o svemu prethodno obavesti i upozna javnost“.
On je izrazio uverenje da će tekst Statuta doći na usvajanje „toliko čisto da niko neće, ako je politički mudar, imati neke posebne primedbe na Statut“.
Predsednik Skupštine Vojvodine najavio je u Kragujevcu da će delegacija Vojvodine nastaviti razgovore sa čelnicima gradova u Srbiji i dodao da je u planu obilazak Niša i Šapca.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Hleba i igara
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga