Dugogodišnji kubanski lider Fidel Castro umro u 90. godini

Castro se 2008. godine iz zdravstvenih razloga povukao sa vlasti predajući je bratu Raulu Castru, aktuelnom predsjedniku zemlje

26. nov 2016

Vođa kubanske revolicije koji je na vlast došao 1959. godine, Fidel Castro umro je u 90. godini, objavio je Havani negov brat Raul Castro.

Jedna od posljednjih velikih političkih figura 20. vijeka već skoro deceniju nije bio na vlasti, ali je bio aktivan u političkom životu zemlje iz sjenke.

Castro se 2008. godine iz zdravstvenih razloga povukao sa vlasti predajući je bratu Raulu Castru, aktuelnom predsjedniku zemlje.

„Glavnokomandujući kubanske revolucije umro je u 22 sata i 29 minuta 25. novembra“, objavio je Raul Castro na nacionalnoj televiziji.

Revolucionarana ikona, jedna od najpoznatijih i najkontroverznijih figura, godinama je bio bolestan i više se puta spekulisalo o njegovoj smrti još od jula 2006. godine, i operacije intestinalnog trakta.

Iako je vlast prepustio bratu, povremeno je pisao kolumne u partijskom listu Granma, a u javnosti se pojavljivao veoma rijetko, posljednji put na kongresu Komunističke partije Kube 2016.

Takođe su ga posjećivali brojni svjetski lideri, naročito lijevi latinoamerički predsjednici i premijeri, kao i papa Franjo u septembru 2015. godine, nakon istorijskog otpoljavanja odnosa Kube i SAD.

Reakcije na njegovu smrt biće različite.

Kako navodi „The Guardian“ potvrda njegove smrti bez dileme će izazvati slavlje u Majamiju na Floridi gdje je brojna kubanska zajednica u egzilu, i žalost među brojnim ljevičarima širom svijeta. Za mnoge Kubance koji su odrasli na ostrvu u njegovoj sjenci, simultano ga poštujući i neodobravajući, biće to trenutak duboke ambivalencije.

Jedna stvar o kojoj se svi mogu saglasiti je da je riječ o izuzetnoj figuri koja je ostavila svoj trag u istoriji.

Prije više od pola vijeka, njegova gerilska armija je revolucijom svrgla sa vlasti korumpirani režim Fulgencia Batiste i zamijenila ga prvim komunističkim režimom u zapadnoj hemisferi i ogromnim izazovom za SAD.

(Biljana Jovićević, Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga