Dubrovnik: Uvrede zbog REKOM-a

Nepoznati muškarac u Dubrovniku izvređao volonterke koje prikupljaju potpise za osnivanje Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o žrtvama ratova 90-ih

01. maj 2011

Nepoznati muškarac u Dubrovniku izvređao volonterke koje prikupljaju potpise za osnivanje Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o žrtvama ratova 90-ih.
Inicijativa mladih za ljudska prava navodi da je taj muškarac prišao tezgi za prikupljanje potpisa za REKOM, izvređao volonterke i razbacao promotivne materijale.
Incident se dogodio u subotu poslepodne. Kako je saopšteno, volonterke su odmah pozvale policiju koja je došla tek nakon 45 minuta, a onda od njih uzela informacije.
„Od policije očekujemo da će adekvatno postupiti, s jedne strane pružajući zaštitu volonterkama Inicijative, a s druge strane potražiti počinioca i privesti ga na razgovor“, navedeno je u saopštenju.
Inicijativa je najoštrije osudila nasilan napad na volonterke koje su u skladu sa zakonom prikupljale potpise podrške građana.
Prikupljanje potpisa počelo je 26. aprila i vodi se u državama nastalim na području bivše Jugoslavije, a cilj akcije koja traje do 6. juna je prikupljanje miliona potpisa, nakon čega bi se ti potpisi uručili vladama i parlamentima tih država u cilju formiranja Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim kršenjima ljudskih prava na području bivše SFRJ (REKOM).
Komisija bi bila nezavisan organ koji bi istraživao činjenice o ratnim stradanjima i u njihovom središtu bile bi žrtve, a ne počinioci kao što je slučaj u sudu.
Do sada nije bilo incidentnih situacija oko prikupljanja potpisa, a neslaganje sa tom akcijom do sada je izrazio samo savez udruženja nestalih lica.

(B92)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga