Dubravka Valić Nedeljković: Mediji u Srbiji izgubili poverenje auditorijuma

"Glavni izazovi televizije u budućnosti su obrazovanje i medijska pismenost"

21. nov 2020

„Mediji u Srbiji su izgubili poverenje auditorijuma. Osnovno novinarsko pravilo, koje se učilo od prvog dana je ‘proveri dva puta’. Nije važno objaviti u prvoj sekundi, pa se pokaže da nije istina. Može i posle pet minuta, ali morate da budete sigurni u to šta ste objavili. Objaviti značajnu informaciju bez izvora nije neprofesionalno, to je nepristojno“, istakla je u Novom danu Dubravka Valić Nedeljković iz Novosadske novinarske škole i profesorka Univerziteta u Novom Sadu.

„Kako ćete verovati nekome ko objavi smrtovnicu bez zvanične potvrde“, zapitala je ona i dodala da je takvo izveštavanje neprofesionalno i nepristojno.

Ona je navela da je televizija, uprkos velikoj konkurenciji, održala status dominantnog medija.

„Svaka televizija ima svoje dobre programe i one koji nisu baš uzorni i kojih će se možda posle i stideti. Generalno, televizija je dominantan medij. Iako mnogi misle da nije, da su to sada društvene mreže i internet, ipak je televizija osnovni medij u svetu. Televizija je medij koji je rasprostranjen u svim zemljama, ma koliko su one bogate ili siromašne, istraživanja pokazuju da prva stvar koju neko kupi u kući, ma koliko da je siromašan, to je televizor“, navodi Valić Nedeljković.

Naša sagovornica podseća da je u prošlosti televizor u kući bio mesto ognjišta, kao i da je bio mesto ispred koga se okuplja porodica.

„Danas televizija postaje medij pojedinca, zato što nam statistika pokazuje da sve više porodica ima dva, pa i tri televizora u kući, kao i da svako bira sadržaj po svojoj volji. Dakle, nije više ‘pater familias’ onaj koji drži upravljač, i za celu porodicu bira šta će se gledati“, kaže Valić Nedeljković.

Ona napominje da je televizija veoma uticajan medij, kao i da je bez obzira na pojavu savremenih medija, zadržala status glavnog medija zbog izbora sadržaja.

„Imamo šansu za izbor. Moramo iskoristiti šansu, a to možemo da uradimo jedino ako smo medijski pismeni. Medijski nepismen auditorujum je onaj kome je svejedno da li ima jedan ili dvadeset jedan različit program„, napominje ona.

Naglašava da je svuda u svetu je prisutna sitacija da postoji puno programa koji imaju isti sadržaj, i da veoma teško možete da nađete televiziju koju bi ste gledali iz određene perspektive.

„Imate muzičke televizije, dokumentarne i opšte, ali nemate pravu dečiju televiziju. Imate neke dečije kanale, ali pitanje je šta se tamo emituje. Isto tako nemate ni žensku, ni mušku televiziju. To znači da televizija nije do kraja iskoristila sve mogućnosti koje se nude i nije odlučila da svoju publiku fokusira“, ocenjuje Valić Nedeljković.

Kao glavni nedostatak u programima današnjih televizija ona navodi nepostojanje obrazovnog programa, koji je nkada bio obavezan.

„To je nestalo devedestih godina, i pokazalo se sada da taj program ima i sada svoje mesto. Sada imamo posledice toga. Obrazovna uloga televizije je veoma važna“, ukazala je ona.

Govoreći o glavnom izazovu televizije u budućnosti, ona je navela da je to obrazovanje i medijska pismenost, kao i da mlade treba edukovati za biranje kvalitetnih sadržaja.

(N1)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Pomor
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga