DUBRAVKA STOJANOVIĆ: Teško je poverovati u stvarnu evropsku orijentaciju Srbije

Posle otkazivanja premijerovih poseta Briselu i Vašingtonu, mi i ne znamo šta je sa evropskim integracijama i kakvog su zdravlja trenutno u Srbiji?

27. juna 2016

Reakcija premijera Srbije Aleksandra Vučića na vest o izlasku Britanije iz EU je da se proevropska politika koju deklarativno zastupa neće promeniti, odnosno da referendum o promeni strateškog opredeljenja države za evropske integracije – neće biti raspisan.

On je tu svoju izjavu dopunio hipotetičkom situacijom u kojoj se ispred zgrade vlade Srbije okupi dva miliona građana da traži raspisivanje referenduma o prekidu evropskih integracija Srbije, a u kojoj se on na to ne bi ni osvrnuo. Vučić je to stanovište zauzeo u odnosu na izbore koji su se tek okončali, gde su, kako on to opisuje – pobedili stabilnost i sigurnost – što u nešto posrednijem tonu, prenosi Vučić – znači politika evropskih integracija.

Uprkos ovim navodima, Vučić je na konferenciji za novinare rekao i da je srpsko društvo podeljeno po tom pitanju, odnosno da bi čak možda na tom referendumu pobedila antievropska politika. Takođe, nakon isticanja nužnosti evropskih integracija, i izražavanja jasne i nedvosmislene opredeljenosti ka tom putu, sledio bi svaki put i osvrt na važnost održavanja paralelnih odnosa sa Rusijom i državama takozvane evroazije.

Da li ishod referenduma u Velikoj Britaniji može da pokrene i ojača antievropske snage u Srbiji, odnosno kolika je zapravo njihova snaga, te da li bi se mogla zamisliti situacija u kojoj te snage, pomognute zvaničnom Moskvom, dovode do prekida evropskih integracija, pitali smo istoričarku Dubravku Stojanović.

– Dovoljno je videti ko se u Evropi obradovao – Marin Lepen, Viktor Orban, Vladimir Putin… Dakle, to su antievropske i autoritarne snage shvatile kao svoju pobedu. Samim tim to je odlična vest i za sve koji se u Srbiji opiru evropskim integracijama, a ja spadam u one koji misle da su antizapadni koncepti ovde prevladavajući u dugom kontiunitetu od 19 veka. Uostalom, posle otkazivanja premijerovih posete Briselu i Vašingtonu, mi i ne znamo šta je sa evropskim integracijama i kakvog su zdravlja trenutno u Srbiji? – ističe Dubravka Stojanović za Danas.

Ona napominje da ono što je sada važnije od trenutnih odnosa je „ta duboka, nasleđena antievropska orijentacija, koja je pobedila u Britaniji“.

– To je za mene najveći poraz, da je u zemlji, koja se stereotipno vidi kao centar političkog racionalizma, pobedila ideja „svoj na svome“. Da li smemo da cinično zaključimo da smo 1989-1990 bili avangarda? Užasavam se takve pomisli – ocenjuje sagovornica Danasa.

Upitana da li veruje u izjave premijera Vučića o opredeljenosti za evropske integracije i spremnosti da zaista kaže – ne nadolazećim trendovima, sagovornica Danasa kaže da „te trendove ne vidim kao nadolazeće“.
– Oni su oduvek tu i meni je bilo teško da poverujem u stvarnu evropsku orijentaciju. Ostaje nam da se nadamo i da verujemo u ono što je rekao DŽulijan Asanž – da je Bregzitt dobar za Evropu, jer je Britanija ionako samo kočila sve sto su bili zdravi predlozi – od čvršćeg povezivanja do socijalne države. Hajde da mu verujemo – zaključuje Dubravka Stojanović za Danas.

(S. Čongradin, Danas)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga