DSVM: Nema stvarne rehabilitacije vojvođanskih Mađara

SVM nije ispunio obećanje

26. avg 2014

Demokratska stranka vojvođanskih Mađara (DSVM) ocenila je danas da u Srbiji nema stvarnog procesa rehabilitacije nevinih vojvođanskih Mađara koji su stradali pred kraj i neposredno nakon završetka Drugog svetskog rata.

DSVM je u saopštenju za javnost ocenio da će bez rehabilitacije priča o srpsko-mađarskom pomirenju ostati samo deo propagande, bez stvarnih rezultata.

Ta stranka je navela da iz važećih zakona u Srbiji nisu u potpunosti brisani principi kolektivne krivice, bez obzira na obećanja političara iz Saveza vojvođanskih Mađara prilikom ulaska te stranke u Vladu Srbije.

„Protivrečnosti između propisa o rehabilitaciji i restituciji predstavljaju stvarne prepreke za povraćaj imovine i kao posledica toga samo je mali deo vojvođanskih Mađara tražio restituciju za nezakonito oduzetu imovinu 1944. i 1945. godine“, piše u saopštenju koje je potpisao predsednik DSVM Bela Čorba.

Dodaje se da se prestalo i sa istraživanjem odmazde protiv Mađara, a obeležavanje masovnih grobnica, u kojima se nalaze tela nevino ubijenih Mađara, nije ni započeto.

„Zbog sabotiranja od strane nadležnih organa, nije podignut odgovarajući spomenik ni na mestu koncentracionog logora u Bačkom Jarku, koji je organizovan od strane državnih organa od 1944. do 1946. godine, kada je ubijeno više od 6.500 Nemaca i blizu 200 Mađara“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da se, bez obzira na obećanja, ništa ne događa ni u vezi sa odobrenjem postavljanje spomenika mađarskim žrtvama u Novom Sadu, a takođe, većina dokumenata o odmazdama protiv Mađara u Novom Sadu 1944. i 1945. još uvek nije dostupna istraživačima.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga