DSVM neće u manjinsku koaliciju

Agošton: Svi će blagovremeno biti obavešteni o planovima DSVM

19. mar 2012

Demokratska stranka vojvođanskih Mađara (DSVM) neće ući u manjinsku koaliciju “Svi zajedno”, koju čini šest manjih partija nacionalnih zajednica, izjavio je predsednik te stranke Andraš Agošton.

Agošton je za današnji novosadski Mađar so (Magyar szo) rekao da će DSVM “pokusati da iskoristi sve ostale mogućnosti”.

Na pitanje šta to konkretno znači, odnosno na koji način će DSVM nastupiti na izborima, Agošton je odgovorio da će „svi blagovremeno biti obavešteni o planovima te stranke”.

U manjinsku koaliciju „Svi zajedno” ušle su Bošnjačka demokratska zajednica, Slovačka stranka, Demokratska partija Makedonaca, Demokratska zajednica Hrvata, Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara i Građanski savez Mađara.

Predstavnici koalicije ocenili su da zajednički mogu da osvoje „tri do šest poslaničkih mandata”.

Za manjinske izborne liste ne važi izborni cenzus od pet odsto, već „prirodni prag”, koji je na prošlim izborima iznosio oko 15.000 glasova za jedan mandat u Skupštini Srbije. Prirodni prag zavisi od broja birača izašlih na izbore.

Najveća manjinska stranka u Srbiji, Savez vojvođanskih Mađara (SVM), na izbore će izaći samostalno, pod sloganom “Za Vojvodinu – u normalnoj Srbiji”.

Predsednik te stranke Ištvan Pastor ranije je izjavio da je ambicija SVM-a da osvoji 100.000 glasova.

Predstavnici nekoliko nacionalnih saveta manjina nastupiće na pokrajinskim izborima na listi Demokratske stranke (DS), izjavio je ranije potpredsednik DS-a i nosilac liste Bojan Pajtić.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Ups!
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga