DSS usvojio Deklaraciju o AP Vojvodini

Glavni odbor Demokratske stranke Srbije (DSS) usvojio je na današnjoj sednici u Novom Sadu Deklaraciju o Autonomnoj p…

14. jun 2009

Vojislav KoštunicaGlavni odbor Demokratske stranke Srbije (DSS) usvojio je na današnjoj sednici u Novom Sadu Deklaraciju o Autonomnoj pokrajini Vojvodini, saopštila je ta stranka.
Kako se navodi, za DSS „AP Vojvodina je autonomna teritorijalna zajednica osnovana Ustavom Srbije čija je teritorija jedinstvena i nedeljiva, u kojoj su zagarantovana ustavna ravnopravnost srpskog naroda i svih građana i etničkih zajednica koji u njoj žive“.
U Deklaraciji se navodi da je Predlog Statuta koji je utvrdila sadašnja vlast protivan Ustavu i da ima za cilj sticanje međunarodno-pravnog subjektiviteta Vojvodine i ugrožavanje teritorijalnog jedinstva i državnopravnog poretka Srbije.
DSS smatra da AP Vojvodini pripadaju one nadležnosti koje se na osnovu Ustava utvrđuju zakonom i koje joj Republika Srbija zakonom poveri, a da ne može preuzimati nadležnosti države Srbije, jer se na taj način dovodi u pitanje ustavno-pravni poredak zemlje i njeno teritorijalno jedinstvo.
Lider DSS-a Vojislav Koštunica je ranije danas kazao da će se ta stranka „najodlučnije suprotstaviti pokušajima da se zloupotrebom autonomije Vojvodine Srbija federalizuje ili stvore pretpostavke za secesiju Vojvodine“.
Koštunica je, na sednici Glavnog odbora stranke u Novom Sadu, rekao da DSS treba još više da utvrdi državotvornu politiku za tu pokrajinu.
„U deklaraciji smo utvrdili da je Statut Vojvodine, kakav je predložila sadašnja vlast, neprihvatljiv sa stanovišta Ustava Srbije, interesa građana i nacionalnih interesa Srbije“, rekao je Koštunica.
Prema njegovim rečima, borba protiv usvajanja aktuelnog Statuta Vojvodine je „najviši politički, državni, nacionalni, ekonomski, privredni i patriotski interes Srbije“.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Kampanja
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga