DSS formira „jezičke patrole“ po Vojvodini!?

De eS-eS bi da uteruje srpski jezik

14. maj 2014

Predsednik Pokrajinskog odbora DSS Milenko Jovanov najavio je da će ta stranka formirati „jezičke patrole“ kojima će utvrditi u koliko naseljenih mesta, posebno na severu Bačke, građani mađarske nacionalnosti, kako tvrdi, ne govore srpskim jezikom.

Jovanov je rekao da će te „jezičke patrole“ biti formirane po ugledu na „jezičke patrole“ koje je najavio Nacionalni savet Mađara, a koji će obilaziti mesta po Vojvodini i utvrđivati da li se poštuje višejezičnost u nazivu zvaničnih institucija.

„Proverićemo da li i koliko u Srbiji Mađari govore srpski jezik, da nam se ne bi dešavalo da u pojedinim mestima građani koji govore srpski ne mogu da se sporazumeju sa lokalnim stanovništvom“, rekao je Jovanov, dodajući da zna da postoje čitava naselja u kojima se ne govori srpski jezik.

Da li u Mađarskoj postoji ijedno naselje u kome stanovnici ne znaju mađarski – ne postoji, istakao je Jovanov i naglasio da bi u Srbiji svaki građanin morao da zna srpski jezik.

DSS zahteva, dodao je on, da se Vlada Srbije izjasni povodom najave mađarskog premijera Viktora Orbana da će ta zemlja zahtevati ostvarivanje teritorijalne autonomije za sve prostore na kojima žive Mađari.

Na pitanje da li je tom zahtevu Orbana doprinela i činjenica da veliki broj srpskih državljana traži mađarski pasoš, Jovanov je kazao da misli da te dve stvari nemaju mnogo zajedničkog.

„Uveren sam da svi oni koji traže mađarski pasoš imaju nameru da odu iz zemlje i da u tom zahtevu vide najlakši način kako da uđu u zemlje EU“, rekao je Jovanov.

Pastor: Gde piše da manjine moraju da znaju srpski? 

A šef poslaničkog kluba Saveza vojvođanskih Mađara u Skupštini Srbije Balint Pastor rekao je da ne zna u kom propisu piše da pripadnici nacionalnih manjina moraju da govore srpskim jezikom, ali i da to ne znači da u sopstvenom interesu ne treba da savladaju jezik zemlje u kojoj žive.

Pastor je rekao da se Ustavom Srbije pripadnicima nacionalnih manjina jemče i obezbeđuju dodatna individulana i kolektivna prava, a jedno od njih je pravo na službenu upotrebu jezika i pisma u određenim opštinama i gradovima.

Pastor je naglasio da se upravo zbog činjenice da pripadnici nacionalnih manjina treba da savladaju srpski jezik, SVM već godinama zalaže za izmenu planova i programa za učenje srpskog jezika u osnovnim i srednjim školama, jer prema sadašnjim, to nije moguće.

On je dodao da se iz tog razloga nada da će SVM imati na tom polju partnere u što više stranaka na političkoj sceni Srbije, kako bi se zajednički izdejstvovalo da planovi i programi učenja srpskog jezika odgovaraju savremenim potrebama i da bi deca mogla da nauče jezik.
“
„Sa druge strane, ne vidim ništa sporno da se Nacionalni savet mađarske nacionalne manjine bavi ostvarenjem ustavnih i zakonskih prava Mađara i to verovatno čine i drugi nacionalni saveti”“, rekao je Pastor.

Prema njegovim rečima, ukoliko je Ustavom i zakonom predviđeno da u određenim sredinama i mađarski jezik treba da bude u službenoj upotrebi, onda to u praksi znači da i table treba da budu istaknute na jezicima mađarske i drugih nacionalnih manjina.

Pastor je zaključio, komentarišući izjavu Jovanova o uvođenju „jezičkih patrola“, da je to demagoška izjava i dodao da se nada da DSS, kao ozbiljna i legalistička stranka, ne stoji iza nje.

LSV: Profašističke metode DSS

Liga socijaldemokrata Vojvodine saopštila je da najavom „jezičkih patrola“ Demokratska stranka Srbije pokazuje da joj je mesto u grupi „bratskih organizacija“ koje, ni kada se udruže ne mogu da pređu cenzus, jer je građanima dosta mržnje i podela.

„Ostankom van parlamenta, DSS više i ne krije svoju zlu nameru i profašističke metode. Nema razlike između ove ideje i pravljenja spiska nepatriota, pa očekujemo da se nadležni prema tome tako i odnose“, navodi se u saopštenju LSV.

Omerović: DSS da se ogradi od najave

„“Očekujem da se DSS ogradi od ovakve neodgovorne najave i da objasni svom prvom čoveku u Vojvodini da je to suprotno ne samo zakonu nego i zdravom razumu“, rekao je republički poslanik SDPS-a Meho Omerović.

Ukoliko to ne urade, dodao je, onda bi trebalo da odgovore kako će patrolirati i sa čime, “da li sa Ustavom ispod miške, ili sa nekim predmetima, ili možda oružjem.

Omerović je upitao i koje su patrole sledeće koje planiraju da formiraju i dodao da li su to “možda neke trojke koje će patrolirati po kućama nacionalnih manjina koje žive u Vojvodini.

Ombudsman zabrinut zbog jezičkih patrola DSS-a

Pokrajinski ombudsman izrazio je danas zabrinutost zbog najava Demokratske stranke Srbije (DSS) o organizovanju “jezičkih patrola” za utvrđivanje koliko građana mađarske nacionalnosti ne govori srpski jezik u Vojvodini, i ocenio taj potez kao “političku promociju”.

“Političke organizacije nemaju ovlašćenje za ovu vrstu aktivnosti, posebno kada se one koriste za političku promociju u momentu kada su politički odnosi Srbije i Mađarske na veoma visokom i kvalitetnom nivou”, navodi Ombudsman.

Ombudsman je dodao da je “činjenica da na severu Vojvodine pripadnici mađarske nacionalne manjine ne vladaju srpskim jezikom”, ali da to nije njihova krivica, jer je jedino mesto gde mogu da ga nauče škola.

“I samo je škola mesto gde se to znanje može oceniti i kontrolisati”, upozorio je Ombudsman i dodao da takve izjave mogu izazvati pogoršanje međunacionalnih odnosa u Vojvodini i osećaj straha kod pripadnika manjina.

Dodaje se da je Ombudsman već upozoravao na problem učenja srpskog jezika u manjinskim sredinama, apleujući da ono mora biti kvalitetnije, sa mogućnošću uvođenja bilingvalne nastave u sredinama gde mađarska zajednica čini većinu.

“Osim načelne podrške ovoj ideji od strane ključnih političkih aktera, u Ministarstvu za obrazovanje i drugim organima, nisu preduzete mere za poboljšanje stanja i rešavanje problema”, piše u saopštenju.

Sekretarijat: DSS uznemiruje javnost i seje strah

Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, upravu i nacionalne zajednice izrzazio je danas zabrinutost zbog izjave predsednika Pokrajinskog odbora Demokratske stranke Srbije (DSS) Milenka Jovanova o formiranju „jezičkih patrola“ koje bi utvrđivale koliko građani mađarske nacionalnosti govore srpskim jezikom.

„Izjava čelnika Pokrajinskog odbora DSS-a deluje zlonamerno i može da izazove uznemirenje celokupne javnosti, a ne samo među pripadnicima manjina“, naveo je taj sekretarijat u saopštenju za javnost.

Dodaje se da je akcija Nacionalnog saveta Mađara, koji je formirao „jezičke patrole“ koje se bave utvrđivanjem kršenjem prava manjina na službenu upotrebu jezika i pisma u komunikaciji sa pravosudnim i upravnim organima usmerena ka efikasnijoj upotrebi ovog prava u praksi, dok to nije slučaj sa najavom akcije DSS-a.

„Smatramo da se u potpunosti poštuju ustavne i zakonske norme koje predviđaju službenu upotrebu srpskog jezika na celoj teritoriji naše zemlje i još nismo zabeležili slučaj da neko nije mogao da ostvari bilo koje pravo koje mu pripada zbog toga što je koristio srpski jezik. Obrnutih slučajeva, nažalost, ima“, piše u saopštenju Sekretarijata.

Sekretarijat je naveo da je svestan da se u nacionalno homogenim sredinama ne vlada u dovoljnoj meri srpskim jezikom, ali je ocenio da izjava Jovanova iz DSS-a može da stvori „osećanje straha i nesigurnosti“ među pripadnicima nacionalnih zajednica i da poremeti dobre međunacionalne odnose.

(Autonomija/021/Agencije) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga