DSHV pozvao Hrvate da glasaju za prodemokratskog kandidata na izborima

"Hrvati da podrže onog kandidata koji ih neće diskriminisati"

08. mar 2017

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) odlučio je da ne podrži nijednog kandidata na predsedničkim izborima, već je pozvao pripadnike hrvatske zajednice u Srbiji da glasaju za prodemokratskog kandidata.

Predsednik DSHV-a Tomislav Žigmanov pozvao je sve građane hrvatske nacionalnosti u Srbiji da izađu na predsedničke izbore i pokažu zainteresovanost za svoju i budućnost Srbije i da glasaju za onog prodemokratskog kandidata koji u svom programu ima pozitivne politike prema najvažnijim problema ove zajednice.

„To podrazumeva jasno zalaganje da građani hrvatske nacionalnosti žive na dostojanstven način, dosledno zauzimanje da Hrvati prestanu biti objekti diskriminacije i stvaranje svih društvenih i političkih pretpostavki za ravnopravnost građana hrvatske nacionalnosti“, naveo je Žigmanov u saopštenju.

On je dodao da nije dovoljno da ta načela i vrednosni okvir budu prisutni samo u predizbornim programima predsedničkih kandidata, već da se mora ceniti i njihova dosadašnja politička praksa, posebno kada je reč o društvenom položaju i pravima pripadnika hrvatske zajednice u Srbiji.

„Preporuka je da Hrvati pruže podršku onom kandidatu koji garantuje jednake mogućnosti u njihovom učešću u javnom životu, jednaku zastupljenost u državnim institucijama i javnim ustanovama, odsustvo politike isključivanja, prećutkivanja i mešanje države u hrvatska identitetska pitanja, stvarno rešavanje otvorenih manjinskih prava Hrvata, kao i pozitivne i razvojne programe koji će omogućiti perspektivnu ovdašnjim Hrvatima“, rekao je on.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Hleba i igara
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga