DSHV optužio Dačića i Stefanovića za zastrašivanje Hrvata

Hrvati u Srbiji u vreme SPS-a bili su nepriznata zajednica čiji su pripadnici bili objekti etnički motivisanog nasilja te proterivani

06. mar 2016

Predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov optužio je danas pojedine državne funkcionere da unose strah među Hrvate zbog kritika na račun te stranke, nakon što je DSHV odlučio da na izborima nastupi sa Demokratskom strankom (DS).

“Tvrdnju ministra spoljnih poslova Ivice Dačića da hrvatska stranka u Srbiji radi protiv interesa Hrvata smatramo neprimerenom i dierktnom pretnjom upućenom Hrvatima. Reagovanje ministra untrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, u kojemu se odluka DSHV-a s kim će nastupiti na izborima u Srbiji povezuje s pitanjima položaja srpske manjine u Hrvatskoj, takođe je u funkciji zastrašivanja Hrvata”, naveo je Žigmanov u saopštenju za javnost.

Dodao je da bi DSHV visse voleo da se Stefanović oglasio nedavno kada je brutalno pretučen katolički sveštenik u Baccu ili da je javnosti objavio da je Srbija ispunila ono na šta se međudržavnim ugovorom obavezala.

Precizirao je da je Srbija potpisala u bilateralnom ugovoru s Hrvatskom da će uvesti institut garantovanog mandata u zastupničkim telima, ali to do danas nije ispoštovala.

“Demokratsku stranku, za razliku od Socijalističke partije Srbije čiji je Dačić predsednik, Hrvati u Vojvodini prepoznaju kao onu koja ih je nakon 2000. godine priznala kao nacionalnu manjinu i otvorila prostor za institucionalno primereno ostvarivanje manjinskih prava i uključivanje u društveni život. Iskustva iz devedesetih godina prošlog veka , u vreme neprikosnovene vladavine SPS-a, bila su potpuno drugačija – Hrvati u Srbiji bili su nepriznata zajednica čiji su pripadnici bili objekti etnički motivisanog nasilja te proterivani”, naveo je Žigmanov.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga