DSHV: Izveštaj EP ukazuje na probleme vojvođanskih Hrvata

"Hrvatska zajednica predstavlja jednu veliku poveznicu Srbije s EU"

16. juna 2017

Predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov pozdravio je danas usvajanje rezolucije Evropskog parlamenta o napretku Srbije u EU integracijama, ali i je i upozorio da ni taj izveštaj nije prošao bez navođenja problema sa kojima se suočavaju vojvođanski Hrvati.

Žigmanov je u saopštenju naveo da je DSHV „uvek nastojao biti konstruktivan činilac u EU integracijama Srbije“, ali i da će nastaviti da upozorava na probleme.

„Spomenuti problemi, poput nepotpune implementacije garantovanih prava u pogledu obrazovanja, pitanja udžbenika i upotrebe jezika, nedovoljne i neadekvatne zastupljenosti manjina na lokalnom, pokrajinskom i republičkom nivou, nedovoljne zastupljenosti u pravosudnim organima, predstavljaju ozbiljnu prepreku u izgradnji demokratskog društva i funkcionalnog sistema“, ocenio je lider DSHV-a.

Žigmanov je naveo da je „veoma ohrabrujuće“ što je EU „prepoznala činjenicu da je Vojvodina kao multikulturalna regija, u kojoj su Hrvati u Srbiji najviše koncentrisani, zadržala visok stepen zaštite manjinskih prava„, dodajući da se autonomija Vojvodine „ne bi smela ni koji način umanjivati“.

Hrvatska zajednica nesumnjivo predstavlja jednu veliku poveznicu Srbije s EU. Nadamo se da će državna tela u Srbiji to više prepoznavati te jačati saradnju i voditi aktivni dijalog s legitimnim predstavnicima hrvatske zajednice u Srbiji, kako bi se postojeći problemi što kvalitetnije i učinkovitije rešavali“, rekao je Žigmanov.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga