DSHV: Izmene manjinskih zakona sužavaju manjinsku samoupravu

"Prvo promeniti Ustav Republike Srbije i definisati manjinsku politiku, pa onda menjati zakone"

10. apr 2018

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) ocenio je da su pojedina predložena rešenja Nacrta zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina protivustavna i da obesmišljavaju pravo na manjinsku samoupravu.

Povodom stavljanja na javnu raspravu Nacrta, koja je predviđeno da traje do 18. aprila, ta stranka ukazuje i da je deo rešenja u Nacrta zakona “suprotan evropskim standardima u području zaštite manjinskih prava”, te da bi pre bilo kakvih izmena manjinskih zakona svrsishodno bilo ispuniti dva temelja preduslova – promeniti Ustav Republike Srbije i definisati manjinsku politiku.

„Naime, u Ustavu bi trebala biti sadržana temeljna pravna načela o pitanjima prirode, načina i dometa integracija nacionalnih manjina u srbijansko društvo, iz kojih bi se onda trebala izvoditi zakonska rešenja. Uporedo s tim bi se trebale utvrditi osnove manjinske politike Srbije – hoće li u Srbiji biti na delu kao do sada segregacijski model multikulturalizma ili će se graditi politike integrativnog multikulturalizma. Naravno, nova/stara manjinska politička paradigma treba takođe biti plod otvorene i stručne rasprave brojnih aktera Srbije danas, u kojoj bi značajnu ulogu imali i predstavnici nacionalnih manjina. U protivnom, imat ćemo ono što se događa – odsustvo elementarne transparentnosti u samome procesu kojim upravlja nadležno Ministarstvo za državnu i lokalnu samoupravu, uključenost predstavnika samo dela manjinskih institucija, neuvažavanje predloga predstavnika nacionalnih manjina u izradi nacrta izmena zakona, te brojne manjkavosti predloženih rješenja, od kojih su neke ne samo protivustavne nego obesmišljavaju politički život i ustavno pravo na samoupravu nacionalnih manjina u Srbiji”, navodi se u saopštenju DSHV.

Ta stranka je ocenila da se predloženim rešenjima želi “politički desubjektivizirati nacionalne manjine”,te zakinuti autonomija nacionalnih manjina, finansijski i administrativno dodatno otežati njihovo delovanje, te osnažiti državni nadzor nad delatnošću samouprava nacionalnih manjina.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga