DS: Zaustaviti prodaju Luke Novi Sad

"To može biti samo u interesu nekih pojedinaca ili interesnih grupa"

06. mar 2019

Pokrajinski odbor Demokratske stranke (PODS) za Vojvodinu zatražio je danas od Vlade Srbije da obustavi postupak prodaje Luke „Novi Sad“.

„Ukoliko to strateško preduzeće bude prodato u započetom postupku privatizacije, prodajna cena će biti višestruko manja od realne vrednosti firme, i jedina ispravna i odgovorna odluka u ovom momentu može biti odustanak od prodaje“, naveo je PODS u saopštenju.

Pokrajinski odbor DS je u saopštenju podsetio da je u pitanju prodaja „jedine preostale luke koja je u većinskom državnom vlasništvu“.

Upozorili su da je u dosadašnjem procesu prodaje, početna cena već oborena na polovinu procenjene vrednosti kapitala i da sada iznosi svega osam miliona evra.

Aktuelni javni poziv za prodaju Luke ‘Novi Sad’ tri puta je menjan, produžavani su rokovi za otkup tenderske dokumentacije i podnošenje ponuda, a uprkos svemu tome, Vladi Srbije je stigla samo jedna ponuda. Iako je ta ponuda juče otvorena, javnost još ne zna finansijske detalje, niti da li će ona biti prihvaćena“, dodaje se u saopštenju.

DS je ocenio i da je simptomatično to što je jedina ponuda stigla od firme sa sedištem u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, što je, kako je DS navela, „isto kao i u brojnim drugim privatizacijama koje je sprovela sadašnja vlast“.

„Nema nikakvog ekonomskog opravdanja da se daleko ispod realne cene prodaje profitabilna firma sa izuzetnim potencijalima. To može biti samo u interesu nekih pojedinaca ili interesnih grupa„, piše u saopštenju koje je potpisao predsednik Pokrajinskog odbora DS Nebojša Novaković.

Novaković je dodao da je pismo o zainteresovanosti za Luku dostavilo čak 12 firmi.

„Verovatnoća da će se na sve javne pozive za prodaju velikih i strateških preduzeća u Srbiji baš svaki put javiti samo po jedna firma, toliko je mala da slobodno možemo reći da i ne postoji. Jedini način da Vlada Srbije dokaže kako sa tim zakulisnim igrama nema nikakve veze, jeste da prekine ovu farsu od privatizacionog postupka„, ocenio je Novaković.

Dodaje se da Luka „Novi Sad“ ima kapacitete za pretovar oko 2,5 miliona tona robe godišnje i da još uvek posluje profitabilno.

Luka se nalazi na mestu ukrštanja rečnih, drumskih i železničkih puteva i raspolaže vrlo vrednim gradjevinskim zemljištem, budući da je smeštena uz samo gradsko jezgro, dodaje se u saopštenju.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga