- Autonomija - https://www.autonomija.info -

DS: Zašto se u Vojvodini ne obeležava 31. jul?

Pokrajinski odbor Demokratske stranke (DS) postavio je danas pitanje predsednicima pokrajinske skupštine iv lade, Ištvanu Pastoru i Igoru Miroviću, zašto u Vojvodini nema zvaničnog obeležavanja 31. jula, dana kada je 1945. godine na zasedanju Skupštine izaslanika naroda Vojvodine, koju su činili predstavnici Srba, Mađara, Hrvata, Slovaka, Rumuna, Rusina i Jevreja, konstituisana Autonomna Pokrajina Vojvodina u sastavu Republike Srbije.

“Demokratska stranka neće dozvoliti zatiranje sećanja na antifašističku prošlost Vojvodine i koristi priliku da građanima u Vojvodini čestita ovaj značajan dan, uz uverenje da ćemo vojvođanske vrednosti poštovati i kroz obeležavanje njenih antifašističkih tekovina”, navodi se u saopštenju za javnost.

DS je podsetio da su nedavnom Odlukom Skupštine Vojvodine, kao datumi od posebnog značaja utvrđeni 25. novembar, dan prisajedinjenja Banata, Bačke i Baranje Kraljevini Srbiji, 15. maj, dan održavanja Majske skupštine u Sremskim Karlovcima iz 19. veka i 10. decembar, Međunarodni dan ljudskih prava.

“Ovi značajni datumi svakako zaslužuju poseban status, ali nema nikakve dileme da takav status zaslužuje i 31. jul, dan zasedanja Skupštine izaslanika naroda Vojvodine”, ocenio je DS.

Ta stranka je podsetila da su predloge nekoliko poslaničkih grupa da i 31. jul bude proglašen za datum od pokrajinskog značaja, poslanici vladajuće većine odbili, tako da se u Vojvodini danas ne obeležava nijedan datum koji podseća na njenu izraženu antifašističku prošlost.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!