DS: Zašto se u Vojvodini ne obeležava 31. jul?

"U Vojvodini danas ne obeležava nijedan datum koji podseća na njenu izraženu antifašističku prošlost"

31. jula 2018

Pokrajinski odbor Demokratske stranke (DS) postavio je danas pitanje predsednicima pokrajinske skupštine iv lade, Ištvanu Pastoru i Igoru Miroviću, zašto u Vojvodini nema zvaničnog obeležavanja 31. jula, dana kada je 1945. godine na zasedanju Skupštine izaslanika naroda Vojvodine, koju su činili predstavnici Srba, Mađara, Hrvata, Slovaka, Rumuna, Rusina i Jevreja, konstituisana Autonomna Pokrajina Vojvodina u sastavu Republike Srbije.

“Demokratska stranka neće dozvoliti zatiranje sećanja na antifašističku prošlost Vojvodine i koristi priliku da građanima u Vojvodini čestita ovaj značajan dan, uz uverenje da ćemo vojvođanske vrednosti poštovati i kroz obeležavanje njenih antifašističkih tekovina”, navodi se u saopštenju za javnost.

DS je podsetio da su nedavnom Odlukom Skupštine Vojvodine, kao datumi od posebnog značaja utvrđeni 25. novembar, dan prisajedinjenja Banata, Bačke i Baranje Kraljevini Srbiji, 15. maj, dan održavanja Majske skupštine u Sremskim Karlovcima iz 19. veka i 10. decembar, Međunarodni dan ljudskih prava.

“Ovi značajni datumi svakako zaslužuju poseban status, ali nema nikakve dileme da takav status zaslužuje i 31. jul, dan zasedanja Skupštine izaslanika naroda Vojvodine”, ocenio je DS.

Ta stranka je podsetila da su predloge nekoliko poslaničkih grupa da i 31. jul bude proglašen za datum od pokrajinskog značaja, poslanici vladajuće većine odbili, tako da se u Vojvodini danas ne obeležava nijedan datum koji podseća na njenu izraženu antifašističku prošlost.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga