DS zabrinuta za strateško usmerenje Srbije ka Evropskoj uniji

"Propagandno poigravanje u vremenima krize može ostaviti posledice"

28. mar 2020

Demokratska stranka (DS) saopštila je danas da je zabrinuta za strateško usmerenje Srbije ka Evropskoj uniji, imajući u vidu, kako se navodi, način na koji se funkcioneri Srbije u javnosti odnose prema različitim donatorima koji pomažu Srbiji u borbi protiv korona virusa.

„Nejasno je zašto se kineski avioni dočekuju uz najveću pažnju javnosti i dobrodošlicu samog predsednika Srbije (Aleksandra Vučića), dok neopažneo prolazi isporuka pomoći Evropske unije, koja je više od deceniju i po, ne samo stabilan i pouzdan, već i najveći donator naše zemlje“, navodi se u saopštenju.

DS je upitala da li su „medicinske rukavice“ za borbu protiv korona virusa postale izgovor da Srpska napredna stranka i Aleksandar Vučić „skinu diplomatske rukavice sa kojima su se rukovali sa predstavnicima Evropske unije“ i da se sada bez zadrške okrenu ka „svom prijatelju i bratu (predsedniku Kine Si Đinpingu)“.

Propagandno poigravanje u vremenima krize može ostaviti posledice ne samo po srpske odnose sa Evropskom unijom, već i na oblikovanje percepcije srpske javnosti o ‘bratskoj’ Kini naspram ‘nezainteresovane’ Evropske Unije. Istinito informisanje je uvek važno za stabilnost i demokratičnost poretka, ali u trenucima krize ono posebno dobija na značaju“, dodaje se u saopštenju.

DS navodi da je Evropska komisija do sada odoborila 93 miliona evra kao paket mera pomoći Srbiji u borbi protiv korona virusa.

Od 2000. do 2015. godine, Evropska unija je ubedljivo najveći donator Srbije, sa preko tri milijarade evra bespovratne pomoći. Samo u izgradnju i jačanje zdravestvene zaštite u Srbiji, Evropska unija donirala je više od 200 miliona evra i dala kredite u iznosu od 250 miliona evra. Uz pomoć EU, u Srbiji je izgrađeno 20 velikih bolnica, dok je EU donirala 252 ambulantna vozila od kojih 122 imaju respiratore neophodne za borbu protiv korona virusa“, dodaje DS.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga