- Autonomija - https://www.autonomija.info -

DS odbija bilo kakvu saradnju sa SNS-om

Pokrajinski odbor Demokratske stranke (DS) jednoglasno je usvojio dokument o rekonstrukciji Pokrajinske vlade, koji su prethodno usaglasile tehničke grupe DS-a, Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) i Nove demokratske stranke (NDS).

O donesenoj odluci su obavešteni NDS i LSV i predložen je nastavak razgovora o rekonstrukciji Pokrajinske vlade, navodi se u saopštenju za javnost.

Pokrajinski odbor DS-a je ponovio raniji stav da ta stranka neće ulaziti u koncentracionu Pokrajinsku vladu, koju su predložili Savez vojvođanskih Mađara (SVM) i Srpska napredna stranka (SNS). DS je poručio da ni na koji način neće sarađivati sa SNS-om, jer sa tom strankom ne deli nijedan zajednički stav o Vojvodini i njenim najznačajnijim vrednostima. „Demokratska stranka se uvek zalagala za multietičku, evropsku i građansku Vojvodinu i spremna je na saradnju sa svim političkim strankama koje su u prošlosti podržavale i danas podržavaju ovakvu Vojvodinu, a SNS sigurno nije među njima“, piše u saopštenju.

Većinu u Skupštini Vojvodine ima koalicija DS-a, LSV-a i SVM-a. DS i LSV pregovaraju sa NDS-om kako bi vladajuću koaliciju proširili tom strankom. SVM ne učestvuje u pregovorima i zalaže se za formiranje koncentracione Pokrajinske vlade, u kojoj bi učestvovale sve stranke i koja bi imala ograničen mandat za sprovođenje prioritetnih zadataka a potom bi bili raspisani pokrajinski izbori.

Kostreš: GO LSV će uskoro odlučivati o vlasti u Vojvodini

Zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Bojan Kostreš izjavio je danas da će se Glavni odbor te stranke uskoro izjasniti o rekonstrukciji Pokrajinske vlade

Kostreš je za agenciju Beta rekao da će Glavni odbor LSV o tome odlučivati najverovatnije početkom septembra.

On je potvrdio da su tehničke grupe LSV, Demokratske stranke (DS) i Nove demokratske stranke (NDS) prethodno postigle konsenzus oko pitanja rekonstrukcije Pokrajinske vlade.

„U principu, jeste postigniut konsenzus na tehničkom nivou. Ali stranački organi će dati poslednju reč da li će se pregovori nastaviti u okviru tehničkih grupa ili će se podići na viši nivo“, kazao je Kostreš.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!