DS: Za 40 odsto umanjeni prihodi Vojvodini, ugroženo zdravstvo

Biće stvorene nove liste čekanja i veliko nezadovoljstvo

14. dec 2015

Predlogom budžeta za 2016. godinu Vlada Srbije je za 40 odsto umanjila prihode Vojvodini, a ovo će se pre svega odraziti na funkcionisanje zdravstvenih ustanova čiji je osnivač Pokrajinska vlada, upozorio je danas Pokrajinski odbor Demokratske stranke (DS).

DS je u saopštenju za javnost naveo da su nedovoljno dobro isplanirana sredstva opredeljena Pokrajinskom sekretarijatu za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju, kako bi finansirali posebne programe iz oblasti zdravstva i javnog zdravlja.

Navodi se da su u pitanju već postojeći programi, ali i novi, koji su od izuzetne važnosti za preventivu i lečenje stanovnika Vojvodine.

“Pokrajinski sekretarijat u 2016. godini neće imati dovoljno sredstava za kapitalna ulaganja u zdravstvene ustanove čiji je osnivač, a naročito je poražavajuća činjenica da je smanjenjem budžeta, republička vlada onemogućila Pokrajinu da interveniše u hitnim slučajevima, kao što su nabavke RTG cevi, hitne popravke opreme i instalacija u ustanovama, kao i zamenu zastarele opreme”, piše u saopštenju.

Dodaje se da će ovim potezom Vlada Srbije direktno uticati na smanjenje kvaliteta i pravovremenog pružanja zdravstvenih usluga u Vojvodini, te da će tako biti stvorene nove liste čekanja i veliko nezadovoljstvo.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga