DS, Nova stranka i LSV traže istragu zbog napada na novinare

"Brutalno ponašanje stranački organizovanih huligana, Vučićevih batinaša"

31. maj 2017

Demokratska stranka (DS) osudila je danas napad na novinare i ocenila da taj napad predstavlja vrhunac atmosfere koju stvara vlast Aleksandra Vučića tokom prethodnih pet godina.

„Ostaće upamćeno da je Vučićev predsednički mandat otpočeo napadima na novinare u centru Beograda. Batinaši koji su sprečili novinarku Danasa Lidiju Valtner da zabeleži događaj i koji su gurali novinarku Radio Beograda i izbili joj diktafon iz ruku očigledno predstavljaju neformalnu stranačku policiju, dok istovremeno prava policija stoji sa strane i izbegava da reaguje“, navodi se u saopštenju.

DS je naveo da „brutalno ponašanje stranački organizovanih huligana“ mora naići na osudu svih, ali da se pre svega mora sprovesti ozbiljna policijska istraga.

„Potrebno je odgovoriti na pitanja: ko su ti ljudi, ko ih je tu i sa kojim namerama doveo? Koja su njihova naređenja i da li građani Beograda imaju razloga za strah“, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, policijski kordoni danas su ograničili slobodu kretanja građanima koji nisu došli da pozdrave Vučića.

„Nasrtaji na bilo kog čoveka zato što misli drugačije od većine ili zato što se usudio da postavi pitanje predstavljaju nedopustivo ponašanje u jednom demokratskom društvu i tome će se DS uvek najsnažnije suprotstavljati“, navodi se u saopštenju.

Nova stranka: Skandalozan napad Vučićevih batinaša

Nova stranka optužila je danas „batinaše Aleksandra Vučića“ za napad na novinarke lista Danas i Radio Beograda i zatražila od „časnih profesionalaca“ u nadležnim organima da procesuiraju „nasilnike i njihove nalogodavce“.

Nova stranka je u saopštenju ocenila da „danas iskazana brutalnost nad novinarima i građanima potvrđuje da Srbija pod Aleksandrom Vučićem ulazi u otvorenu diktaturu u kojoj se batinama vlada a strahom manipuliše“.

„Vučićevi batinaši organizovali su danas sačekuše po centru Beograda, nasilnički sprečavajući građane da hodaju svojim gradom, a novinare da profesionalno rade svoj posao. Fizički su, uz uvrede i povike, nasrnuli na novinare sa jasnom namerom da onemoguće dokumentovanje nasilništva kriminalnih i parapolicijskih Vučićevih jedinica“, piše u saopštenju.

LSV traži hapšenje napadača 

Generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Bojan Kostreš osudio je danas napade na novinare koji su izveštavali s polaganja zakletve novog predsednika Srbije Aleksandra Vučića, i zatražio hapšenje napadača.

„Napad nepoznatih osoba na novinarke samo je jedan od primera stanja u kojem je naše društvo. Očito je da vladaju nesigurnost i strah“, ukazao je Kostreš.

On je u pisanoj izjavi poručio da je Liga socijaldemokrata Vojvodine posebno zabrinuta jer je izostala reakcija policije.

„Tražimo hitnu i oštru reakciju nadležnih organa! Sigurnost svih građana mora biti zagarantovana. Izostanak reakcije značiće da država toleriše huligane i kršenje zakona, to će otvoriti ‘Pandorinu kutiju’ i naše društvo učiniti još nesigurnijim“, upozorio je Kostreš.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Ekipa
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga