- Autonomija - https://www.autonomija.info -

DS: Vučić umesto dijaloga nudi sukobe

Demokratska stranka (DS) ocenila je danas da predsednik Srbije Aleksandar Vučić umesto da pokrene dijalog, „opasuje građane kordonima policije, privodi mlade i demonstrira silu nad nevinima“.

U saopštenju za javnost DS je najoštrije osudila „pretnje, hapšenja neistomišljenika i prisilna okupljanja građana kojima autokratski režim Aleksandra Vučića pribegava“.

„Apsolutni medijski i politički monopol koji su ogoljeno i brutalno potirući institucije i demokratiju uspostavili nije im dovoljan za željenu monolitnost i slepu poslušnost. Umesto dijaloga sa građanima, Vučić građane svađa, kordonima policije opasuje i huška. Mlade ljude privodi, demonstrira silu nad nevinima“, navodi se u saopštenju DS.

Dodaje se da „zavađen sa svima, istinom ponajviše, Vučić svoj režim brani napadom na tuđe pravo da misli i živi slobodno“.

„Mesecima vređajući opoziciju, vređa slobodarski duh naroda koji diktaturu prezire i protiv neslobode se bori. Da li je traženi ravnopravan prostor u medijima tako preteća sila da se na nju kreće ucenjenim ljudima?“, zapitao je DS.

Poslanici DS-a zahtevaju susret sa uhapšenim organizatorima i pristalicama protesta

Poslanici Demokratske stranke (DS) u Skupštini Srbije Balša Božović, Maja Videnović i Aleksandra Jerkov zatražili su danas susret sa uhapšenim organizatorima i pristalicama protesta, saopštila je ta stranka.

Oni su uputili hitan dopis direktoru Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Dejanu Careviću u kom traže da im se dozvoli ulaz u KPZ Padinska skela kako bi se susreli sa mladim ljudima koji su privedeni danas i po hitnom postupku osuđeni, kako je navedeno u saopštenju „na drakonske kazne zatvora zbog ulaska u zgradu RTS-a“.

„Ukoliko se ovim poslanicima koji su članovi skupštinskih odbora nadležnih za unutrašnje poslove i ljudska prava, ne odobri ulazak u KPZ Padinska skela, oni će svakako otići tamo i zahtevati da uđu i posete organizatore i pristalice protesta Jedan od pet miliona“, navodi se u saopštenju DS.

Ocenjeno je da „režim Aleksandra Vučića ne bira sredstva za obračunavanje sa političkim protivnicima, a da su mu najlakša meta oni koji su najranjiviji – mladi ljudi od 18 do 28 godina koji su se usudili da im se suprotstave i dovoljno hrabri da svoj stav javno iskažu“.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!