DS: Vučić nezapamćeno ponizio građane Vojvodine

Vučić čak više i ne krije da je započeo proces deautonomizacije Vojvodine i potpune centralizacije

06. dec 2016

Pokrajinski odbor Demokratske stranke (DS) oštro je danas kritikovao predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića zbog njegovih izjava o Vojvodini prilikom obrazlaganja budžeta Srbije za 2016. godinu i ocenio da su “skandalozne” i da predstavljaju “nezapamćeno ponižavanje” građana Vojvodine.

“Reči poput ‘Mi plaćamo i plate i penzije i puteve i sve…mi dajemo pare da bi Pokrajina isplatila pokrajinskim institucijama… mi dajemo Pokrajini da ona dodatno ojača’, nisu izgovarane čak ni u vreme ukidanja autonomije Vojvodine, u vreme centralističke vlasti Slobodana Miloševića”, naveo je DS u saopštenju za javnost.

ta stramnka je optužila Vučića da je svojim izjavama delio građane na „nas i njih“, i time stvarao odijum prema Vojvodini.

“Podsećamo predsednika Vlade da je Vojvodina deo ove države i da niko nema pravo da za njene građane govori ‘oni’, a za sebe ‘mi’. Izjavom da on ili oni plaćaju građanima Vojvodine plate i penzije Aleksandar Vučić je uvredio sve njene građane, kao i građane ostalih delova Srbije, koji svojim radom i urednim plaćanjem dažbina sami zarađuju svoje plate, a kroz plaćanje doprinosa su obezbedili sebi penziju kao stečeno pravo. Krajnje je vreme da Aleksandar Vučić shvati da nije on taj koji građanima Srbije isplaćuje plate i penzije”, piše u saopštenju.

DS je naveo da je, kroz uredno plaćanje dažbina, doprinos Vojvodine, kao najrazvijenijeg i najuspešnijeg regiona u Srbiji, budžetu Srbije višestruko veći od ulaganja u njenu infrastrukturu?

“Autonomiju Vojvodine niko nije omalovažio kao Aleksandar Vučić, izjavom da se pare Vojvodini daju bez ikakvih njenih obaveza”, ocenio je DS.

Optužili su Vučića da jučerašnje izjave da „Pokrajina nema nikakvih primarnih suštinskih obaveza“ predstavljaju negaciju i Ustava Srbije, koji je jasno odredio nadležnosti Vojvodine.

“Ovakvim svojim izjavama Aleksandar Vučić čak više i ne krije da je započeo proces deautonomizacije Vojvodine i potpune centralizacije u našoj državi. Iz navedenih razloga, javno postavljamo pitanje šta o izjavama Aleksandra Vučića misli aktuelna Pokrajinska vlada, koja je do sada izgovarala potpuno drugačije reči o Vojvodini?”, navodi se u saopštenju.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga