DS: Vučić i ostali odgovorni za napad na novinara N1

"Na delu namera režima da nasiljem i represijom odgovori na svaki kritički glas u Srbiji"

02. feb 2018

Potpredsednica Demokratske stranke Tamara Tripić zatražila je danas od nadležnih institucija da hitno reaguju povodom napada na novinara televizije N1 Nikolu Radišića, ocenivši da je za taj napad odgovoran predsednik Srbije „Aleksandar Vučić i svi oni funkcioneri režima koji su opasnom retorikom sve zaposlene u medijskoj kući N1 označili kao ‘američke plaćenike’ i ‘izdajnike'“.

„Kao i kod medijske hajke na novinarku Tamaru Skrozu iz Vremena, fizičke napade na Lidiju Valtner iz Danasa i sve ostale novinare tokom inauguracije predsednika Republike, ali i svakodnevno širom Srbije, i napad na Nikolu Radišića predstavlja jasan znak da je na delu namera režima da nasiljem i represijom odgovori na svaki kritički glas u Srbiji“, kazala je Tripić.

Ona je u pisanoj izjavi navela da je u Srbiji koja deklarativno teži evropskim vrednostima medijski linč neprihvatljiv i da on uvek prethodi fizičkim i verbalnim napadima na neistomišljenike.

„Usled činjenice da institucije države očigledno ne žele da stanu na put i obračunaju sa sa nasilnicima koji ugrožavaju bezbednost neistomišljenika režima, pozivamo građane da zajedno odbranimo zakone i pravo na slobodu govora, a sve one koji šire netrpeljivost, mržnju, lepe etikete, pošaljemo pred sudove da odgovaraju za svoje ponašanje“, kazala je Tamara Tripić.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) saopštili su ranije da su dve nepoznate osobe pretile novinaru TV N1 Nikoli Radišiću u centru grada i uz pljuvanje, psovale „mater američku“ i „izdajničku“.

NUNS i NDNV osudili su pretnje Radišiću i zatražili od nadležnih da što pre nađu i kazne počinioce, uz ocenu da je TV N1 odavno izložena otvorenim, sirovim, gotovo i beskrupuloznim napadima i pritiscima, najviše zahvaljujući predsedniku Srbije koji se novinarima te kuće obraća na optužujuć i neprofesionalni način, kao i nižerangiranim funkcionerima SNS-a.

Radišić je zbog ugrožavanja sigurnosti podneo krivičnu prijavu protiv nepoznatih učinilaca.

(Beta) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga