DS: Vlast u Srbiji da prestane sa predstavljanjem ratnih zločinaca kao heroja

"Da onemogućimo revizionistička tumačenja, nacionalističku retoriku i nasilje prema neistomišljenicima"

21. mar 2019

Demokratska stranka (DS) osudila je danas „svaku relativizaciju“ presude u Hagu kojom je bivši predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić osuđen na doživotni zatvor zbog ratnih zločina u BiH i pozvala aktuelnu vlast i predsednika Srbije Aleksandra Vučića da „prestanu sa kampanjom predstavljanja ratnih zločinaca kao heroja“.

Navodeći da je jučerašnja presuda „bitna za suočavanje sa prošlošću, utvrđivanje odgovornosti i stvaranje pretpostavki za građenje budućnosti bez hipoteke prošlosti“, DS je ocenio da se tom presudom „utvrđuje pojedinačna odgovornost i dokazuje da srpski narod, kolektivno, ne nosi krivicu za učinjene zločine“.

„To pruža satisfakciju žrtvama i nadu svima koji se bore za humane ideale slobode, mira i razumevanja. Upravo tu leži odgovornost nas, pojedinaca i stranaka, društva u celini da u periodu koji je pred nama onemogućimo revizionistička tumačenja, nacionalističku retoriku i nasilje prema neistomišljenicima„, stoji u saopštenju.

Mehanizam za međunarodne krivične sudove (MICT), naslednik Haškog tribunala, osudio je juče Radovana Karadžića na doživotni zatvor za genocid u Srebrenici i zločine protiv čovečnosti u BiH, ocenivši da je 40 godina, koliko je dobio u prvostepenom postupku, neodgovarajuća kazna.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga