- Autonomija - https://www.autonomija.info -

DS: Vlast SNS uvećala javni dug za oko 10 milijardi evra

Ministar finansija Siniša Mali nikakvom metodologojom ne može da prikrije da je u periodu vlasti Srpske napredne stranke (SNS) javni dug Srbije uvećan za oko 10 milijardi evra, saopštila je danas Demokratska stranka (DS).

U saopštenju DS se navodi da je „ministar finansija, bivši gradonačelnik Grada Beograda, član predsedništva SNS i nekadašnji uposlenik i funkcioner Agencije za privatizaciju na poziciji direktora Centra za tendere od 2001. godine, Siniša Mali kritikovao ne samo izjavu DS o javnom dugu, nego i pravo te stranke da iznese svoje mišljenje po pitanjima za koje smatra da su od izuzetne važnosti za građane Srbije“.

DS je istakla da je ukazujući na rast javnog duga u vreme kad je vlast u Srbiji preuzela SNS koristila podatke Uprave za javni dug.

Prema izveštaju Uprave, ukupan javni dug Srbije na kraju 2017. godine bio je 23,2 milijarde evra, a krajem maja ove godine 24,1 milijarda evra.

Kako je podsetila DS, javni dug Srbije je na kraju 2000. godine, kao posledica vlasti SNS, Socijalističke partije Srbije i JUL-a, iznosio oko 14,2 milijade evra, odnosno 201 odsto bruto domaćeg preoizvoda (BDP), da je u julu 2012. godine iznosio 15,8 milijardi evra da bi, posle formiranja vlade Ivice Dačića, do decembra 2012. godine narastao na oko 18,2 milijarde evra.

Mali je reagujući na jučerašnje saopštenje DS o rastu javnog duga naveo da su to podaci o bruto javnom dugu, a da je neto javni dug na kraju 2017. godine iznosilo oko 22,9 milijardi evra i na kraju juna 2018. godine približno 22,7 milijardi evra.

„U bruto iznos javnog duga je uključeno i 575 miliona dolara koje ćemo iskoristiti za plaćanje obaveze koja nas očekuje u decembru, kada će iznos javnog duga, nakon isplate te obaveze, dramatično opasti. Upravo je to primer odgovornog upravljanja javnim finansijama, što demokrate, na njihovu žalost, nikada neće razumeti“, kazao je Mali.

DS je danas ocenila da bi „primenjujući metodologiju obračuna javnog duga Siniše Malog, bilo interesantno izračunati koliko bi iznosio dug Srbije ukoliko bi se na javni dug dodalo svako zaduženje Elektroprivrede Srbije, Telekoma Srbija i drugih javnih preduzeća, javnih komunalnih preduzeća, poput beogradskih toplana, GSP Beograd, kao i privrednih društava koja obavljaju delatnost od opšteg interesa, a koji je nastao od druge polovine 2012. godine“.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!