DS: Vlast sistematski guši slobodu medija

"Pritiscima je u tišini ugašeno 125 medija u Srbiji, a Kanal 9 je odlučio da ne ćuti"

01. maja 2019

Demokratska stranka (DS) optužila je danas vlast u Srbiji da sistematski guši slobodu medija i pomaže opstanak samo glasila koja služe njenoj propagandi i kao primer navela slučaj direktorke novosadskog Kanala 9 Maje Pavlović koja već više od dve nedelje štrajkuke glađu zbog teške finansijske situacije, smatrajući nepravednim takse koje država naplaćuje lokalnim i regionalnim emiterima.

„Pet godina se ne rešavaju tužbe Maje Pavlović, kojima osporava zakonitost taksi i naknada koje država naplaćuje lokalnim i regionalnim emiterima. Ovakvim i sličnim pritiscima je u tišini ugašeno 125 medija u Srbiji, a Kanal 9 je odlučio da ne ćuti. Vlast sistemski guši slobodu medija, pomaže opstanak samo prorežimskih glasila u službi sopstvene propagande, ali ne poštuje ni Evropsku konvenciju o ljudskim pravima, kojom se građanima garantuje suđenje u razumnom roku i pravo na rad“, navela je ta stranka.

DS je navela da ne iznenađuje to što je vlast „gluva, nema i neažurna“ na probleme medija ali da iznenađuje da ni Radio-televizija Srbije ni Radio-televizija Vojvodine, kao dva medijska servisa, „nisu pokazali ni trunku etičnosti i profesionalne solidarnosti sa koleginicom, čija žrtva nije samo u cilju rešavanja ličnog problema“.

„Zahtevi Maje Pavlović usredsređeni su ka iznalaženju sistemskog rešenja, neophodnog za profesionalniji odnos snaga u medijskom prostoru. Za nas kao stranku socijal-demokratske orijentacije, zalaganje i principijelntost direktorke novosadskog Kanala 9 za pravedno i zakonito rešenje koje doprinosi medijskom pluralizmu, svakako je angažman vredan poštovanja. Bez rezerve je u tome podržavamo, ujedno izražavajući zabrinost za njeno zdravlje i posledice koje može izazvati višednevno gladovanje“, navodi DS.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga