DS: Vlast ostavila poljoprivrednike na cedilu

"Stekli su se uslovi za proglašenje elementarne nepogode"

04. sep 2017

Demokratska stranka (DS) zatražila je danas od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije da bez odlaganja prezentira javnosti mere za rešavanje posledica suše koje je resorni ministar Branislav Nedimović najavio pre više od deset dana.

„Stekli su se uslovi za proglašenje elementarne nepogode, ali je Vlada Srbije, a ni lokalne samouprave u najugroženijim delovima zemlje kao što je južni Banat, ne proglašavaju“, navodi se u saopštenju DS-a.

Ta stranka se zalaže da se najoštećeniji poljoprivrednici oslobode plaćanja takse za odvodnjavanje za 2017. godinu i da se omogući beskamatni reprogram kredita uzetih od banaka i fondova.

Predlog DS-a je i da se zbog povećanih troškova proizvodnje i smanjenih prinosa povećaju subvencije i na taj način pomogne poljoprivrednicima da zasnuju novu proizvodnju.

„I pored kredita uzetih od Arapa i milionskih kamata, kasni se s radovima na izgradnji sistema za navodnjavanje i održavanju i osposobljavanju kanalske mreže. Zašto se čekalo tri godine da se plasiraju sredstva iz ovog kredita“, zapitala je DS.

Republička direkcija za robne rezerve, kako predlaže DS, „mora snažno da interveniše na tržištu u cilju pomoći poljoprivrednicima, kroz kupovinu većih količina poljoprivrednih proizvoda, kroz pozajmice stočne hrane i ugovaranje pariteta za isporuku mesa“.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga