DS: Vlast odmah da prestane sa pritiscima i pretnjama novinarima

"Oni koji na bilo koji način ugrožavaju slobodu i fizičku sigurnost novinara, treba da budu kažnjeni"

25. mar 2019

Pokrajinski odbor Demokratske stranke (DS) zatražio je danas od vlasti u Srbiji da „prestanu sa pritiscima, diskvalifikacijama i pretnjama“, koje kako se navodi, njihovi predstavnici „svakodnevno upućuju novinarima i medijskim kućama“.

„Stalne prozivke i uvrede koje vlast upućuje nezavisnim novinarima i medijima, rezultuju ozbiljnim pretnjama i ugrožavanjem života i slobode novinara“, saopštio je DS reagujući na najnovije pretnje koje su sa fejsbuk stranice „Srbija NAŠA zemlja“ tokom vikenda upućene dosadašnjem predsedniku Nezavisnog društva novinara Vojvodine Nedimu Sejdinoviću.

Pokrajinski odbor demokrata je upozorio da „način na koji predsednik Srbije Aleksandar Vučić neosnovano kritikuje i vređa novinare i medijske radnike koji žele da svoj posao obavljaju na profesionalan i objektivan način, „u svojim javnim nastupima oponašaju i njegovi saradnici i sledbenici“.

Predsednik tog odbora Nebojša Novaković zatražio je da svi koji vređaju i napadaju novinare, prete i pokušavaju da ih zaplaše, budu bez izuzetka primereno kažnjeni.

„Oni koji na bilo koji način ugrožavaju slobodu i fizičku sigurnost novinara, treba bezrezervno da budu kažnjeni. Bez slobodnih medija nema ni slobodnog društva i zato nikom ne smemo dozvoliti da te slobode guši i zatire“, naveo je Novaković.

Dodao je da je „sramota i za državu i društvo“ da predsednik Srbije u svom kako je rekao, „verbalnom iživljavanju pred novinarima“, govori „neistine poput one da vlast nije postavila rukovodioce i urednike u RTV“.

„Javnosti je poznato da je režim Aleksandra Vučića u maju 2016. godine praktično u jednom danu preuzeo upravu nad tom javnom medijskom ustanovom, te da su nezakonito smenjeni i sklonjeni, direktor programa Slobodan Arežina i brojni urednici i novinari. RTV je tako postala integralni deo propagandne mašinerije režima i više nije ni nalik javnom medijskom servisu svih građana pokrajine“, dodao je Novaković.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga