DS: Ukidanje Elektrovojvodine ignorisanje Pokrajine

Dokazano da je priča o decentralizaciji samo mrtvo slovo na papiru

02. juna 2015

Pokrajinski odbor Demokratske stranke (DS) odenio je danas da je potpisivanje ugovora o formiranju jedinstvenog elektrodistributivnog preduzeća i prestanak postojanja Elektrovojvodine skandalozno ignorisanje Skupštine Vojvodine, koja se protivila ovoj odluci, kao i volji građana Vojvodine.

“Ukidanjem svih regionalnih preduzeća za distribuciju struje još jednom su obezvređena sva nastojanja da Srbija postane moderna evropska decentralizovana država i dokazano da je priča o decentralizaciji samo mrtvo slovo na papiru koje služi za privlačenje glasova birača van Beograda”, ocenio je DS.

DS je ocenio i da je Elektrovojvodina privredno društvo koje je najbolje poslovalo, te da je njeno pripajanje Elektrodistribuciji Beograd, privrednom društvu sa značajnim gubitkom, najbolji dokaz da je u ovom slučaju preovladala želja za centralizacijom, a ne osnovni ekonomski kriterijum uspešnosti poslovanja.

DS je upitala da li će neko iz Vlade Srbije ili mendžmenta EPS odgovoriti građanima Vojvodine zašto je ukinuto preduzeće koje je najuspešnije poslovalo i punilo budžet Srbije i Vojvodine, i koje je simbol i brend Pokrajine.

“Ko će objasniti velikom broju malih i srednjih preduzeća iz Vojvodine, koja su bila poslovni partneri Elektrvojvodine, da to u sistemu centralizovanih javnih nabavki više neće biti, već da će to pravo pripadati samo najvećim domaćim i stranim kompanijama”, zapitao je DS.

Ova stranka je zatražila i odgovor na pitanje zašto sedište elektrodistribucije Srbije nije moglo biti u Novom Sadu, ako je Elektrovojvodina najuspešnije preduzeće i ako su građani Vojvodine ubedljivo nejurednije platiše.

“Oni koji smatraju da sedište svih institucija može biti samo u Beogradu neka se zapitaju šta o tome misle građani ostalih delova Srbije i da li je drastična centralizacija zaista ono što je Srbiji potrebno na njenom evropskom putu”, dodo je DS.

Stranka je poručila vladajućoj koaliciji da odgovori i da li im je cilj da autonomiju Vojvodine svedu na prava mesnih zajednica i nevladinih organizacija, s obzirom na gašenje Elektrovojvodine i stalno ukidanje njenih nadležnosti kroz odredbe posebnih zakona.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga