DS: Ugovor sa kompanijom Lir visoko rizičan

Premijer će zapravo svečano otvoriti običan pano sa kompjuterski izrađenom slikom buduće fabrike

18. feb 2016

Novosadski odbor Demokratske stranke (DS) ocenio je danas da je ugovor koji je gradska vlast u Novom Sadu sklopila visoko rizičan i po javni interes štetan ugovor sa kompanijom za proizvodnju opreme i delova za automobile „Lir“.

Demokrate su objasnila da je ugovorom o izgradnji pogona predviđeno da Novi Sad na svom zemljištu i o svom trošku podigne fabriku koju će strani partner posle navodno zakupiti, a Novom Sadu su nametnute takve obaveze da je Grad bio prinuđen da praktično sve institucionalne, stručne i finansijske resurse u 2016. godini stavi u funkciju realizacije ugovora.

„Gradska uprava za urbanizam i stambene poslove je u subotu 13. februara izdala i potvrdu o tome da je urbanistički projekat nove fabrike u skladu sa urbanističkim planom Radne zone Sever 4 i lokacijsku dozvolu, pa je sve spremno i za pompezno otvaranje radova u kojem će glavnu ulogu imati svemoćni i svuda prisutni premijer. U još jednoj predizbornoj farsi tobož će početi izgradnja fabrike mada još nije ni raspisan tender za izvođača radova niti su obezbeđena potrebna sredstva“, piše u saopštenju novosadske DS.

Premijer će, kako je istakla ta stranka, zapravo svečano otvoriti običan pano sa kompjuterski izrađenom slikom buduće fabrike, što je korak unazad čak i u odnosu na famozni poduhvat „Beograd na vodi“.

Demokrate su navele da pokušaj gradske vlasti da se od kritike zbog štetnog ugovora brani optužbom kako DS mrzi svoj grad, pa se zato protivi otvaranju novih radnih mesta, predstavlja prizemno podmetanje i providan igrokaz s ciljem da se sakrije istina.

„A istina u slučaju nove fabrike jeste to da tamo po slovu ugovora neće biti zaposleno tri hiljade ljudi, kao što je obećao premijer Vučić, već u najboljem slučaju duplo manje, te da će nova fabrika koštati Novi Sad i državu Srbiju čak 25 hiljada  evra po radnom mestu. Novi Sad treba da obezbedi četiri milijarde dinara samo za građevinski deo posla, a pošto tih para u ovom trenutku jednostavno nema započela je rasprodaja gradskog građevinskog zemljišta“, objasnile su demokrate.

U saopštenju se dodaje i da je na rasprodaji parcela kod garaže Gradskog saobraćajnog preduzeća, na kojoj se sada nalazi rasadnik Javnog komunalnog preduzeća „Gradsko zelenilo“, kao i zemljište kod Stadiona „Karađorđe“, koje predstavlja najatraktivniju slobodnu površinu u gradu i od čije prodaje je prethodna gradska vlast odustala zato što se na tržištu, zbog pada vrednosti nekretnina, ne može postići adekvatna cena.

„Takođe prema slovu ugovora, Novi Sad je dužan da čitav kompleks završi do 1. novembra ove godine i za svaki dan kašnjenja moraće platiti stranom partneru po 20.000 evra. S druge strane, američka firma se obavezala da će ući u zakup kompleksa i da neće tri godine menjati delatnost, a kao garanciju polaže – dve menice. Grad Novi Sad, dakle, ulazi u investiciju vrednu 33 miliona evra, zbog koje će praktično isprazniti budžet za 2016. godinu, bez odgovarujećeg sredstva finansijskog obezbeđenja jer se menice izdate od strane firme s osnivačkim ulogom od 40.000 evra nipošto ne može smatrati adekvatnom garancijom da će ugovorne obaveze biti poštovane“, piše u saopštenju DS.

Ta stranka je zaključila da pptimistička računica pokazuje da će se uložena sredstva Novom Sadu vratiti najranije za 15 godina i to pod uslovom da novi pogoni sve vreme rade punim kapacitetom. Zato ta famozna fabrika, dodaje se, nije nikakav uspeh aktuelne vlasti, već nov kamen o vratu Novog Sada.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga