DS: Ugovor o Dino parku štetan

DS će pokrenuti postupak za preispitivanje ovog ugovora kako bi zaštitila interes Novog Sada

21. apr 2016

Gradski odbor Demokratske stranke (DS) iz novog sada saopštio ju danas da je Ugovor koji su potpisali preduzeće Gradsko zelenilo i privatna firma „Lagrota internešenel“ o otvaranju Dino parka u tom gradu, štetan po pomenuto gradsko preduzeće i javni interes.

Kakos u naveli iz DS, reč je u ugovoru kojim se privatnom partneru garantuje godišnja zarada od 11 miliona dinara, dok će Gradsko zelenilo ili poslovati s gubitkom ili biti “tek na nuli“.

“Nikakva zarada za Gradsko zelenilo neće biti moguća pošto su po ugovoru na teret gradskog preduzeća pali svi troškovi zakupa zemljišta, uređenja i održavanja parka, plaćanja struje i drugih komunalnih troškova, zarada radnika, čuvarske službe i ostalog”, upozorio je DS.

Iz stranke su naveli i da im je tekst “štetnog ugovora” dostavljen, iz kojeg se vidi da će partneri ukupan prihod od prodaje ulaznica deliti na pola, a da svi troškovi uređenja i kasnijeg rada i održavanja „Dino parka“ padajuna teret Gradskog zelenila, dostavljen tek nakon pozivanja na Zakon odostupnosti informacija od javnog značaja.

“Ugovorom se garantuje godišnji prihodod prodaje ulaznica u iznosu od oko 22 miliona dinara, pa je odmah jasno da će polovina tog prihoda, jedva moći da pokrije sve troškove i da gradskom preduzeću neće ostati nikakva zarada kad izmiri sve preuzete obaveze”, dodaje se u saopštenju.

DS je objasnila da samo za zakup zemljišta na kojem je postavljen „Dino park“, Gradsko zelenilo godišnje plaća 2,6 miliona dinara.

“Sad je i konačno dokazano da je DS bila u pravu kad je tvrdila da je reč o štetnom i verovatno koruptivnom poslu, u kome se sredstvima građana formira i finansira park s maketama dinosaurusa, a sva zarada sliva privatnom partneru”, navodi DS.

Prema potpisanom ugovoru, navodi DS, obaveza firme“Lagrota“ je samo da isporuči replike praistorijskih životinja i eventualno popravi kvarove na maketa tokom petogodišnjeg perioda.

“Privatni partner po slovu ugovora nema doslovno ni jednu jedinu obavezu u pogledu plaćanja bilo kakvih troškova uređenja i rada parka. Zato će DS posle lokalnih izbora i konstituisanja novih organa gradske vlasti pokrenuti postupak za preispitivanje ovog ugovora kako bi zaštitila interes Novog Sada”, poručili su iz DS.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga