- Autonomija - https://www.autonomija.info -

DS traži vanredne izbore u Zrenjaninu

Zrenjaninski odbor Demokratske stranke danas je pozvao vlast u tom gradu da raspiše vanredne izbore. U saopštenju DS-a se navodi da je na prošloj sednici lokalne Skupštine nezakonito doneta odluka o oduzimanju mandata dvojici opozicionih odbornika, a da je nakon toga izglasana i Odluka o budžetu za 2013.godinu.

– Ono što je izvesno je to da su nakon nezakonitog izbacivanja ove dvojice odbornika iz gradske Skupštine, odbornici DS napustili Skupštinu u znak protesta zbog donešene protivzakonite odluke, što znači, da je kasnije usvojena Odluka o budžetu grada Zrenjanina za 2013. godinu nelegitimna. Nesporno je da je dvojici odbornika Skupštine grada, Goranu Kauriću i Tiboru Vašu, nezakonitom odlukom, onemogućeno pravo da raspravljaju o najvažnijoj odluci koju lokalni parlament donosi i da nisu imali priliku da daju svoj sud o predlogu budžeta – kaže se u saopštenju koje je potpisao Predrag Grgić, predsednik DS-a u Zrenjaninu. Grgić je najavio da će ova stranka podneti Ustavnom sudu Srbije inicijativu za ocenu ustavnosti i zakonitosti Odluke o budžetu grada Zrenjanina, a tražiće i utvrđivanje odgovornosti za oduzimanje mandata.

– Kako sekretara Skupštine, koji je svojim slobodnim tumačenjem prava izazvao pravni presedan oko kojeg nam se svi smeju u Srbiji, tako i predsednika Mandatne komisije i predsednika Skupštine grada koji su svojim potpisima usvojili jednu i politički, i pravno, i društveno sramnu odluku. Bez obzira što smo danima upozoravali da su najavljene tačke dnevnog reda u suprotnosti sa zakonom, što smo upozoravali, da se radi o političkom revanšizmu i samovolji pojedinaca iz republičke vlade, predsednik Skupštine je navedene tačke o oduzimanju mandata stavio na dnevni red i većinom glasova su mandati oduzeti – saopštio je Grgić, nazivajući to “političkim siledžijstvom”, koje je dobilo svoj epilog pred Upravnim sudom Srbije, gde je odlučeno da se poništava odluka zrenjaninskog parlamenta i da se odbornički mandati vraćaju Kauriću i Vašu.

– DS poziva i proziva ovu najgoru vlast, od devedesete pa do sada, da prekine ovo sramoćenje grada Zrenjanina, koje se izražava kroz izbor kadrova i kroz odluke koje donose, i da raspiše vanredne izbore na gradskom nivou koji jedini mogu rešiti ovaj politički kupleraj u gradu – navodi se dalje u saopštenju zrenjaninskog DS-a.

Žana Majski (Autonomija)

 

Podelite ovu stranicu!