DS traži smenu direktora Zavoda za izgradnju grada

Zbog čega je Budžetskoj inspekciji zabranjeno da sprovede kontrolu poslovanja Zavoda?

05. jula 2015

Gradski odbor Demokratske stranke u Novom Sadu pitao je danas gradonačelnika Miloša Vučevića i vladajući većinu u Skupštini grada kada će smeniti direktora Zavoda za izgradnju grada (ZIG) Gorana Višnjića, kao i zbog čega je Budžetskoj inspekciji zabranjeno da sprovede kontrolu poslovanja Zavoda.

U saopštenju novosadske DS se navodi da Višnjić nije u gradski budžet vratio neutrošena sredstva iz 2014. godine u iznosu većem od 350 miliona dinara, što je bio dužan da uradi po Zakonu o budžetskom sistemu.

Demokrate su ocenile da postoje indicije da taj novac već od januara nije na računu ZIG-a i da je direktor Zavoda verovatno napravio još jedan ozbiljan prekršaj – nenamensko trošenje sredstava.

„Osim toga, Zavod za izgradnju grada pod Višnjićevim nestručnim vođstvom još nijednom nije uspeo, čak ni približno, da realizuje svoj godišnji program, a lane je utrošak sredstava planiranih za uređenje grada bio manji od 50 posto. Takav direktor jednog javnog preduzeća bio bi odavno smenjen u svakom uređenom društvu, ali se u Vučićevoj Srbiji svaki lokalni moćnik iz Srpske napredne stranke postavlja iznad zakona. Istovremeno, političkim pritiskom blokira se rad državnih organa – u ovom slučaju Budžetske inspekcije – koji treba da obezbede poštovanje zakona u javnom sektoru“, piše u saopštenju DS.

U njemu se dodaje i da se, zbog dosad neviđenog bezakonja u radu Zavoda za izgradnju grada, izveštaj o poslovanju tog preduzeća za prošlu godinu još uvek krije od javnosti i uopšte nije dostavljen Skupštini grada na usvajanje.

Istovremeno, dodaje se, Skupština grada je na poslednjoj sednici usvojila odluke o raspodeli sredstava preostalih iz prošle godine, dodeljujući ZIG-u i sličnim firmama pare za koje se, formalno, ne može ni znati da su ostale neutrošene pošto izveštaji o poslovanju za prošlu godinu još nisu pripremljeni.

Novosadska DS je ocenila i da slučaj „Goran Višnjić“, nažalost, nije izuzetak već samo verna slika i prilika aktuelne gradske vlasti.

„Nezakonitost u radu i bazobzirno kršenje demokratskih i zakonskih procedura, dve su konstante u neradu interesne koalicije predvođene Srpskom naprednom strankom. U želji da svoj nerad i bezakonje sakrije od javnosti, gradska vlast je i pomenutu sednicu Skupštine grada namerno završila kasno posle ponoći, kao i većinu dosadašnjih sednica u ovom mandatu najvišeg predstavničkog doma svih Novosađana“, dodaje se u saopštenju.

Demokrate su navele i da su važna dokumenta, koja su bila na dnevnom redu gradskog parlamenta, odbornicima dostavljena neposredno pre sednice, a skupštinsko zasedanje je prekidano višečasovnim pauzama kako bi se sednica odvukla do kasnih noćnih sati.

„Tako su po ko zna koji put novosadski Ali-baba i njegovih 40 odbornika, u mrkloj noći, daleko od očiju javnosti, usvojili nove planove rada gradskih preduzeća i raspodelili neutrošena sredstva iz 2014. godine na način na koji se deli svaki nezakonito stečeni plen“, istakla je novosadska DS.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga