DS traži promenu izbornog sistema u Vojvodini

Da se biračko telo podeli na 120 izbornih jedinica koje bi imale po 14.500 birača

08. jul 2015

Demokratska stranka je u vojvođanskom parlamentu podnela predlog za izmenu izbornog sistema, koji bi, kako smatraju, trebalo da bude personalizovan proporcionalni.

Šef poslaničke grupe DS u Skupštini Vojvodine Borislav Novaković rekao je na konferenciji za novinare da je predlog predat predsedniku vojvođanskog parlamenta i predsednicima drugih poslaničkih grupa, a ideja je da se za naredne izbore za Skupštinu AP Vojvodine primenjuje personalizovani proporcionalni sistem umesto sadašnjeg čistog proporcionalnog izbornog sistema.

„Ovom izmenom izbornog sistema bi se postiglo da poslanike biraju građani, a ne stranke, kao što je do sada bio slučaj“, rekao je Novaković, ističući da je to glavna vrlina predloženog rešenja, što daje nadu da će ono dobiti podršku i njihovih koalicionih partnera u Vojvodini i drugih poslaničkih grupa u pokrajinskom parlamentu.

Novaković je naveo da Skupština Vojvodine ima 120 poslanika, a da je biračko telo u pokrajini oko 1,7 miliona glasača.

Primena personalizovanog proporcionalnog sistema bi, kako je rekao, podrazumevala da se biračko telo podeli na 120 izbornih jedinica koje bi imale po 14.500 birača, a koji bi onda poznavali svakog kandidata za poslanika.

„Tim ljudima bi se dao pun legitimitet i ne bi moglo da se tvrdi da stranke biraju odbornike i poslanike, već bi narod direktno birao svoje predstavnike“, objasnio je Novaković.

On je rekao i da se primenom personalizovanog proporcionalnog izbornog sistema ne bi bacao nijedan glas, kao i da ne bi bila umanjena prava nacionalnih manjina jer je predviđen prirodni prag, a predviđeno je i da u parlamentu bude najmanje trećina pripadnika manje zastupljenog pola.

(Tanjug)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga