DS traži poništavanje konstitutivne sednice u Pećincima

"Predstavnici SNS se na zakone i druge važeće propise uopšte ne obaziru"

11. jan 2018

Opštinski odbor Demokratske stranke (DS) u Pećincima saopštio je danas da će Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave uputiti zahtev da poništi konstitutivnu sednicu Skupštine opštine (SO) Pećinci jer, kako su naveli, nije zakonito sazvana.

DS napominje da je sednica koja je održana 10. januara protivzakonita, jer ju je sazvao najstariji odbornik, a ne predsednik opštinskog parlamenta iz prethodnog saziva „kako je to propisano Statutom i Poslovnikom opštinske skupštine“.

Zbog toga su, kako ocenjuje ta stranka, protivzakonite i sve odluke donete na „nelegalnoj sednici“, pa će od nadležnog ministarstva tražiti da i njih takođe poništi.

„Najstariji odbornik može da sazove konstitutivnu sednicu ukoliko to u propisanom roku ne uradi stari predsednik skupštine, ali to ovog puta nije bio slučaj. Na to su predstavnici Srpske napredne stranke (SNS) bili blagovremeno upozoreni, ali se oni na zakone i druge važeće propise uopšte ne obaziru“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da odbornicima DS, koji su jedina opoziciona grupa u Skupštini opštine Pećinci, nije bilo dozvoljeno da govore, izmedju ostalog i o izboru predsednika opštine Pećinci i predsednika Skupštine opštine i o još nekim temama koje su bile na dnevnom redu.

„To dosad još nije zabeleženo u istoriji predstavničkog doma svih žitelja Pećinaca“, naveo je DS.

Na sednici održanoj juče, za novog predsednika Opštine Pećinci imenovan je dosadašnji načelnik Opštinske uprave Željko Trbović, a na mesto predsednice Skupštine opštine Pećinci izabrana je Dubravka Kovačević Subotički bivša predsednica opštine.

Podršku novom rukovodstvom dalo je 27 odbornika SNS, dok su tri odbornika koalicije „Dostojanstveno, bez straha – Bata Marković – Demokratska stranka i LSV“ glasali protiv.

Šef opoziocione odborničke grupe DS-LSV Živko Marković ranije je kazao agenciji Beta da su novoimenovani predsednik opštine i novoimenovana predsednica lokalnog parlamenta „lažno prijavljeni“ da žive u Pećincima.

Marković je rekao da Trbović živi u Inđiji, a Dubravka Kovačević Subotički u Staroj Pazovi i dodao da bi neko bio predsednik opštine, on mora imati prebivalište na području opštine Pećinci.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga