DS traži od vlasti da objavi uslove dolaska investitora u Novi Sad

Zašto se bez ugovora, odgovarajućih garancija i definisanih obaveza navodnog investitora započinje vrlo skup poduhvat

22. nov 2015

Opoziciona Demokratska stranka (DS) zatražila je danas od gradske vlasti u Novom Sadu da javnosti predoči sve informacije o troškovima uređenja i opremanja nove Radne zone „Sever 4“, kao i uslovima pod kojim će strana kompanija, s kojom je navodno sve već dogovorio predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, otvoriti svoj proizvodni pogon u novoj radnoj zoni.

“Otvaranje novih radnih mesta jeste dobra vest ukoliko se unapred zna koliko će to koštati poreske obveznike u Novom Sadu i u kojem roku će se sve isplatiti. U protivnom, otvaranje novog pogona može biti samo još jedan propagandni trik i megalomanski poduhvat u kome naš grad, čak i kada bi sve bilo realizovano onako kako se sada najavljuje, ne može imati opipljivu korist”, naveo je DS u saopštenju za javnost.

Pojedini mediji su prošle nedelje objavili vest da će u novoj radnoj zoni fabriku otvoriti američka kompanija “Lir” iz oblasti automobilske industrije, a gradski čelnici i ALeksandar Vučić su najavili da će biti zaposleno 3.000 radnika.

DS je upitao zašto se bez ugovora, odgovarajućih garancija i definisanih obaveza navodnog investitora započinje vrlo skup poduhvat, s obzirom da je Novi Sad u obavezi da sam uredi zemljište i izgradi proizvodne hale, koje će strana firma, ako zaista odluči da otvori pogon, posle samo zakupiti.

“Samo za uređenje placa površine 38 hektara, u gradskom budžetu je već rezervisano milijardu dinara, dok iz predloga Strategija razvoja grada do 2020. godine saznajemo da je za izgradnju objekata u novoj radnoj zoni do kraja 2016. potrebno još 2,8 milijardi. Zainteresovana firma može računati i na direktne subvencije za svako otvoreno radno mesto. Dakle, ako nove fabrike jednom zaista i bude, nju će zapravo sagraditi građani Novog Sada, dok će sav eventualni profit odneti strani partner”, piše u saopštenju.

Ta stranka je navela da je kompanija „Lir“ (Lear) u međuvremenu raspisala i konkurs za zapošljavanje radnika uz jedini uslov da kandidati mogu stajati osam sati, što znači da će u novoj fabrici najviše ljudi raditi na jednostavnim manuelnim poslovima, koji su i najslabije plaćeni.

“U slučaju da fabrika zaista angažuje 2.000 ljudi, kako se sada priča, ukupna ulaganja Novog Sada dostiće blizu 25.000 evra po radniku, pa će biti potrebno da ta firma u punom kapacitetu proizvodi približno 15 godina kako bi se Gradu, kroz poreze i na druge načine, samo vratila uložena sredstva”, upozorio je DS.

Ta stranka je ocenila da zbog svega navedeno “groteskno” zvuče reči gradonačelnika Miloša Vučevića o tome kako opozicija svojim kritikama netransparentnog i za Novi Sad ekstremno rizičnog poduhvata „tera investitore“.

SNS: DS pokušava ugroziti investicije u Novi Sad

Srpska napredna stranka (SNS) optužila je danas opozicionu Demokratsku stranku (DS) da pokušava da ugrozi investiciju koja će doneti 3.000 novih radnih mesta građanima Novog Sada.

“Još jednom pozivamo one kojima je u proteklih 15 godina, umesto brige o građanima, jedina ideologija bila punjenje vlastitih džepova, da prestanu sa bezuspešnim pokušajima da ugroze investiciju koja će doneti 3.000 novih radnih mesta građanima Novog Sada”, naveo je SNS u saopštenju za javnost.

Ta stranka, koja prevodi gradsku vlast u Novom Sadu, saopštila je da “sve radi transparentno”, za razliku od DS-a, koji je “iza sebe ostavio najveće afere u istoriji Novog Sada”.

SNS je dodao da će Grad Novi Sad nastaviti sa ulaganjima u radnoj zoni „Sever 4“, jer je “strateško opredeljenje” gradske vlasti borba za svako novo radno mesto.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga