DS traži od Novog Sada da poništi odluku o vrtićima

Privatni vrtići i roditelji dece u privatnim vrtićima su žrtve neuspešne, neuke, bahate i zlonamerne gradske vlasti, a ne krivci

19. juna 2016

Novosadski odbor Demokratske stranke (DS) tražio je danas od Gradskog veća u Novom Sadu da odmah poništi odluku kojom su neosnovano i drastično smanjene subvencije za smeštaj dece u privatnim vrtićima.

Demokrate su ocenile da je reč o odluci koja se zasad odnosi na tri letnja meseca i koju je Gradsko veće donelo u tajnosti, bez bilo kakve najave ili javne rasprave.

„Javnost i uprave privatnih vrtića o tome nisu bile obaveštene sve dok skandalozno rešenje 6. juna nije bilo objavljeno u gradskom Službenom listu, pa su i vrtići i roditelji čija deca pohađaju privatne vrtiće dovedeni u vrlo težak položaj jer se u toku nastavne godine menjaju pravila na osnovu kojih su planirali i organizovali rad. Smanjenje subvencija za čitavih 50 posto nesumnjivo predstavlja još jedan oblik diskriminacije i nov finanasijski udar na porodice koje su bile prinuđene da decu smeste u privatne vrtiće zato što u javnoj Predškolskoj ustanovi nema mesta za sve predškolce u gradu“, piše u saopštenju novosadske DS.

Odluka da se budžetskim sredstvima pokriju troškovi smeštaja dece u privatnim vrtićima, dodaje se, bila je jedna od retkih poteza gradske vlasti u prethodnom mandatu koji je podržala i Demokratska stranka.

„Reč je nesumnjivo o pravednoj odluci koju Srpska napredna stranka sada pokušava da poništi kako bi novim ‘zavlačenjem’ ruke u džep Novosađana obezbedila sredstva za štetni posao u Radnoj zoni Sever 4, u kojem je gradska vlast na zahtev Aleksandra Vučića pristala da čitave četiri milijarde dinara uloži u izgradnju fabrike koju će posle tobože izdati u zakup jednoj stranoj kompaniji“, navodi se u saopštenju.

DS je dodala da je time praktično ispražnjen budžet za 2016. godinu pa sada nema para za decu u privatnim vrtićima, kao što ih, kako se navodi, u jeku građevinske sezone nema ni za bilo kakve ozbiljnije radove u oblasti putne ili komunalne infrastrukture u gradu.

„Nastojanje da se nezakonita i diskriminatorska odluka opravda navodnim zloupotrebama u naplati subvencija predstavlja još jedan bedan pokušaj gradske vlasti da odgovornost za sopstvene pogrešne odluke pripiše nekom drugom“, ocenila je DS.

Ta stranka je navela i da su privatni vrtići i roditelji dece u privatnim vrtićima žrtve neuspešne, neuke, bahate i zlonamerne gradske vlasti, a ne krivci kako sada ta ista vlast pokušava da ih predstavi.

„Svaljivanje krivice na privatne vrtiće i roditelje je sasvim u skladu s manirima kojim se gradska vlast u Novom Sadu i Srpska napredna stranka služi već četiri godine i od kojih očito ne planira da odustane ni u narednom periodu“, poručila je novosadska DS.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga