DS traži istragu o vezama vlasti i investitora u Novom Sadu

Urbanistički akti koje je usvojila gradska vlast ispunjavaju sve želje i potrebe investitora

16. mar 2016

Novosadski odbor Demokratske stranke (DS) tražio je danas od policije i tužilaštva da ispitaju kakva je stvarna priroda odnosa između najviših predstavnika sadašnje gradske vlasti u Novom Sadu i investitora kojima su novim izmenama urbanističkih propisa u gradu pružene izuzetne pogodnosti.

U saopštenju novosadske DS se ocenjuje da urbanistički akti koje je u poslednje vreme usvojila  gradska vlast ispunjavaju sve želje i potrebe investitora, dok su opšti interesi i potrebe građana Novog Sada u potpunosti zanemareni.

„Dodatnu sumnju budi i činjenica da se praktično iste firme pojavljuju kao ‘srećni dobitnici’ u svim promenama uslova za gradnju. Takvu antiurbanističku politiku mogu da vode ili potpune neznalice ili korumpirani političari. Policija i tužilaštvo zasad jedini mogu da kažu u koju od te dve grupe spada dosadašnja gradska vlast koju predvodi Srpska napredna stranka“, navodi se u saopštenju DS u Novom Sadu.

Ta stranka je dodala da su izmene urbanističkih planova za ulice Braće Ribnikar i Branka Bajića, kojima se dozvoljava gradnja objekata velikih površina, sa osam do deset spratova, najnoviji slučajevi u kojima su uslovi za gradnju isključivo u funkciji sticanja profita investitora.

U saopštenju se ističe da su javnosti od ranije poznati i primeri izgradnje stambeno-poslovnog kompleksa kojim će dominirati neboder visine Glavne pošte, rušenja starih trščara u Ulici Kraljevića Marka, kako bi se izgradili soliteri od devet spratova, kao i izmene plana za prostor kod Gradskog stadiona.

„Odluka Skupštine grada kojom su ulagači u pojedinim slučajevima oslobođeni čak i obaveze da obezbede parking-mesta takođe je pisana kao ‘po narudžbi’ investitora, a nasuprot stavovima urbanističke struke. Tako se ubrzano menja i prepoznatljiv izgled grada i ruši urbanistički koncept po kojem je Novi Sad građen i razvijan decenijama unazad“, ocenjuje se u saopštenju novosadske DS.

U njemu se navodi i da ta stranka traži nezavisnu istragu koja bi utvrdila da li su ključni ljudi u „lancu odlučivanja“, ili vladajuće stranke, bili stimulisani od strane ulagača da donesu baš takve urbanističke odluke kakve su donosili u finišu svog, kako se ocenjuje, nezasluženog mandata u Gradskoj kući.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga