DS traži da se Vučić ogradi od fašističkih pozdrava i klicanja Nediću i Ljotiću

"Fašizam ima saveznike u ćutanju, odustajanju i zaboravljanju"

28. juna 2019

Demokratska stranka (DS) osudila je danas ometanje protesta u Nišu povodom prebijanja mladića zbog majice sa oznakama antifašizma od strane grupe mladića koji su salutirali nacistički pozdrav i klicali Milanu Nediću i Dimitriju Ljotiću, ocenjujući da to klicanje nije patriotizam.

„Demokratska stranka zahteva da se predsednik Aleksandar Vučić i mediji pod njegovom direktnom kontrolom ograde od fašističkih pozdrava i poruga koji su sinoć narušavali pokretačku ideju, motiv i dostojanstvo protestnog okupljanja gradjana u Nišu“, navodi se u saopštenju.

DS je upozorila da mladići koji su sinoć izazvali incident nacističkim pozdravima i govor mržnje nisu tema za aktuelnu vlast.

Fašizam ima saveznike u ćutanju, odustajanju i zaboravljanju, a velike protivnike u pravu da budemo glasni, uporni i obrazovani. Fašizam se pobeđuje svakodnevno, tako što se odrekneš njegove upotrebe. Ne postoji kao naš i njihov, manje ili više loš“, navodi se u saopštenju.

DS je kazao da se „postojeća vlast nikada nije odrekla ideologije koja silom pokorava ljudsko i humano, kao i da su prerušavanje i mutacije samo deo njihove neiskrenosti“.

„Jedina je to fabrika koja stvarno radi u Srbiji i koju puno koriste da bi homogenizovali svoje glasačko telo, odnosno da bi nekako još živeli u svojim torovima bojeći se i ne postavljajući prava pitanja o pravim stvarima – poput zapošljavanja, ekonomije, ili odlaska mladih“, navodi se u saopštenju.

DS je istakla da je „predsednik Vučić napao protest maturanata, a da ćuteći podržava brutalnost i siledžijstvo nad neistomišljenicima“.

Ta stranka je navela da je sigurna da antifašistički stav mora biti politički stav svih društvenih subjekata.

„Antifašizam je univerzalna moralna dužnost i neodvojivi napor za ostvarenje društvene jednakosti. Ne samo kao nasleđe iz prošlosti, već i kao aktivno opredeljenje, antifašizam je jednako potreban danas i zato tražimo da se hitno preispita ko je odgovoran za klicanje Ljotiću, Nediću i za veličanje kolaboracije“, navodi se u saopštenju.

Prava LGBT+ zajednice i dalje se krše

Demokratska stranka čestitala je danas LGBT+ zajednici Međunarodni dan ponosa i ocenila da se prava te zajednice i dalje krše, kao i da je postupanje državne administracije još diskriminišuće.

„Na današnji dan, kada obeležavamo 50 godina od Stonvolske pobune, ukazujemo na to da se prava LGBT+ osoba u Srbiji i dalje krše, da nema Zakona o istopolnim partnerstvima, da je postupanje državne administracije i dalje diskriminišuće„, navodi se u saopštenju.

DS je istakao da je prividno smanjen broj nasilnih incidenata, ali da su socijalna distanca, govor mržnje i homofobija i dalje, kako je ta stranka ocenila, veoma zastupljene u srpskom društvu.

Agresija predstavnika i predstavnica vlasti koja se svakodnevno širi u javnom prostoru, na kraju najviše utiče upravo na one najslabije i najmarginalizovanije a to su i dalje pripadnici i pripadnice LGBT+ populacije“, navodi se u saopštenju.

DS je naveo da se snažno zalaže za unapređenje LGBT+ prava, smanjivanje homofobije u društvu, kao i prestanak nasilja prema osobama drugačije seksualne orijentacije.

„Poslednji izveštaj Evropske komisije ponovo ukazuje na potrebu pojačanih mera zaštite prava osoba koje se suočavaju sa diskriminacijom. Očigledno je da je ova vlast odustala od evropskog puta Srbije“, navodi se u saopštenju.

Po oceni DS-a jedino evropski standardi u poštovanju ljudskih prava mogu da doprinesu da se svaki pojedinac, kako je navedeno, oseća slobodno i prihvaćeno u srpskom društvu.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga