DS takođe dobila dojave o višku poziva na glasanje

Neophodno je odmah utvrditi ko je pripremao spiskove glasača i ko je štampao pozive

21. apr 2016

Gradski odbor Demokratske stranke (DS) u Novom Sadu zatražio je danas od policije i tužilaštva da odmah pokrenu istragu u vezi sa štampanjem i distribucijom velikog broja poziva za glasanje na pojednie kućne adrese građana.

DS je naveo da su istražni organi dužni da odmah utvrde kako se dogodilo da u poštanske sandučiće širom Novog Sada stignu na hiljade poziva za glasanje s imenima ljudi koji uopšte ne žive na adresama na koje su im pozivi dostavljeni.

“Neophodno je odmah utvrditi ko je pripremao spiskove glasača i ko je štampao pozive, jer je u tim poslovima u okviru izbornog postupka napravljen problem”, upozorila je DS.

U saopštenju se navodi da ukoliko javnost ne bude upoznata sa činjenicama u vezi sa “fantomskim biračima i pozivima”, nedeljni izbori neće imati ni legalitet ni demokratski legitimitet.

“Gradskom odboru DS javilo se više građana koji tvrde da su na njihove kućne adrese dostavljeni pozivi ljudima koji tu nikad nisu stanovali i nikad nisu bili ni formalno prijavljeni”, saopštila je ta stranka i dodali da o takvim pozivima izveštavaju i lokalni mediji, koji prenose svedočenja Novosađana.

DS navodi da su prema svedočenju pojedinih građana, pozivi za glasanje upućeni i pokojnicima, pa se Novi Sad na samom kraju predizbornog procesa našao u haosu kakav još nije zabeležen.

“Ako se zna da je izvaničan broj birača naobjašnjivo povećan, te da vlast upadljivo ćuti o haosu sa pozivima, osnovanom se čini sumnja u izbornu krađu. Takvu krađu mogu preduprediti jedino nezavisni i profesionalni državni organi”, upozorio je DS.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga