- Autonomija - https://www.autonomija.info -

DS: SVM je krivac za urbanističko ruženje Subotice

Subotički odbor Demokratske stranke (DS) optužio je Savez vojvođanskih Mađara da je glavni krivac za ključne greške u urbanizmu u tom gradu, koje su kulminirale rušenjem zgrade Narodnog pozorišta, koja do danas nije ponovo izgrađena.

Prethodno je predsednik SVM-a Ištvan Pastor optužio DS da pokušava da sprovede „balkanizaciju“ Subotice, kroz plan o rušenju više od 1.000 kuća u užem i širem gradskom jezgru, umesto kojih je bila predviđena izgradnja višespratnica i proširenje saobraćajnica.

DS je u saopštenju za javnost naveo da su ključne greške u subotičkom urbanizmu nastale u periodu od kraja devedesetih do 2004. godine, zatim 2002. donošenjem „razarajućeg Regulacionog plana zaštićenog jezgra grada“, kao i planovima koje je Zavod za urbanizam izrađivao do 2008, kada je presudni politicki uticaj u Subotici imao SVM.

DS je optužio Pastora da pokušava da „lako politički poentira“ kroz „korišćenje panike“ među sugrađanima izazvane „dezinformacijama i morbidnim načinom uzbunjivanja od strane neformalnih udruženja i interesnih grupa“.

Komisija za planove u Subotici prošle sedmice je odbacila nacrt plana detaljne regulacije užeg centra grada i vratila ga na dopunu, nakon što su građani izrazili veliko nezadovoljstvo tim planom.

Neformalna grupa građana „Nasmeši se Subotici“ je tokom prošlog vikenda delila obaveštenja građanima u kojima ih je upozorila o nameri gradskih vlasti da, prema nacrtu regulacionog plana, poruše 1.065 kuća i izgrade višespratnice umesto njih.

Pojedini građani Subotice koji su bili prisutni na javnoj raspravi o Nacrtu generalnog plana regulacije zatražili su od predsednika Komisije za planove Nebojše Janjića da se povuče s tog mesta, jer je pod krivičnom istragom.

Janjić je bio pomoćnik bivšeg ministra za prostorno planiranje Olivera Dulića, a zajedno s njim nedavno je osumnjičen za zloupotrebu službenog položaja.

Građani su optužili lokalnu vlast da plan generalne regulacije donosi „za potrebe pojedinaca i tajkuna“.

Docentkinja na Građevinskom falkultetu u Subotici Viktorija Aladžić je ispred grupe građana „Nasmeši se Subotici“ kazala da je planom predviđeno rušenje „doslovno celog šireg centra grada“, a građani o tome nisu bili obavešteni na adekvatan način.

(Autonomija)

 

Podelite ovu stranicu!