DS: SVM je krivac za urbanističko ruženje Subotice

DS je optužio Pastora da pokušava da "lako politički poentira" kroz "korišćenje panike" među sugrađanima

20. okt 2012

Subotički odbor Demokratske stranke (DS) optužio je Savez vojvođanskih Mađara da je glavni krivac za ključne greške u urbanizmu u tom gradu, koje su kulminirale rušenjem zgrade Narodnog pozorišta, koja do danas nije ponovo izgrađena.

Prethodno je predsednik SVM-a Ištvan Pastor optužio DS da pokušava da sprovede „balkanizaciju“ Subotice, kroz plan o rušenju više od 1.000 kuća u užem i širem gradskom jezgru, umesto kojih je bila predviđena izgradnja višespratnica i proširenje saobraćajnica.

DS je u saopštenju za javnost naveo da su ključne greške u subotičkom urbanizmu nastale u periodu od kraja devedesetih do 2004. godine, zatim 2002. donošenjem „razarajućeg Regulacionog plana zaštićenog jezgra grada“, kao i planovima koje je Zavod za urbanizam izrađivao do 2008, kada je presudni politicki uticaj u Subotici imao SVM.

DS je optužio Pastora da pokušava da „lako politički poentira“ kroz „korišćenje panike“ među sugrađanima izazvane „dezinformacijama i morbidnim načinom uzbunjivanja od strane neformalnih udruženja i interesnih grupa“.

Komisija za planove u Subotici prošle sedmice je odbacila nacrt plana detaljne regulacije užeg centra grada i vratila ga na dopunu, nakon što su građani izrazili veliko nezadovoljstvo tim planom.

Neformalna grupa građana „Nasmeši se Subotici“ je tokom prošlog vikenda delila obaveštenja građanima u kojima ih je upozorila o nameri gradskih vlasti da, prema nacrtu regulacionog plana, poruše 1.065 kuća i izgrade višespratnice umesto njih.

Pojedini građani Subotice koji su bili prisutni na javnoj raspravi o Nacrtu generalnog plana regulacije zatražili su od predsednika Komisije za planove Nebojše Janjića da se povuče s tog mesta, jer je pod krivičnom istragom.

Janjić je bio pomoćnik bivšeg ministra za prostorno planiranje Olivera Dulića, a zajedno s njim nedavno je osumnjičen za zloupotrebu službenog položaja.

Građani su optužili lokalnu vlast da plan generalne regulacije donosi „za potrebe pojedinaca i tajkuna“.

Docentkinja na Građevinskom falkultetu u Subotici Viktorija Aladžić je ispred grupe građana „Nasmeši se Subotici“ kazala da je planom predviđeno rušenje „doslovno celog šireg centra grada“, a građani o tome nisu bili obavešteni na adekvatan način.

(Autonomija)

 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Branik srBstva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga