DS: Subotička kasarna može biti vraćena bez naknade

Grad još uvek nije dobio odgovor na obimno dokumentovani zahtev

10. feb 2015

Subotički odbor Demokratske stranke (DS) ocenio je danas da nekadašnja kasarna „Kosta Nađ“ može gradu biti vraćena bez naknade. U saopštenju te stranke, povodom vesti da će Grad taj objekat otkupiti od republičke Direkcije za imovinu, podseća se da je Gradsko veće u Subotici u maju 2013. godine donelo zaključak kojim se podržava upućivanje zahteva republičkoj Direkciji za imovinu i Vladi Srbije da se nekadašnja kasarna vrati lokalnoj samoupravi bez naknade.

Subotičke demokrate su navle da je nesporno utvrđeno da su  parcele na kojima se nalaze objekti kasarne još 1878. godine bile u vlasništvu Slobodnog kraljevskog grada Subotice, a prema pisanim dokumentima iz 1912. godine,  grad je sopstvenim sredstvima sagradio i objekte na svojim parcelama i dao ih vojsci na korišćenje, dok dokumenti od 1934. godine govore da je vojska plaćala najam gradu za te objekte.

„Tek posle Drugog svetskog rata, Jugoslovenska narodna armija , odnosno SFRJ, oduzima objekte i zemljište od Grada Subotice bez naknade.Kako je Republika Srbija pravni sledbenik SFRJ smatramo da bi zemljište i objekti bivše kasarne mogli biti vraćeni Gradu Subotici takođe bez naknade“, piše u saopštenju subotičke DS.

Ta stranka je podsetila lokalnu samoupravu da Grad još uvek nije dobio odgovor na obimno dokumentovani zahtev, te bi bilo svrsishodno pre odluke o kupovini uložiti napor da se izbegne plaćanje objekta kasarne “Kosta Nađ”.

U saopštenju se navodi i da je na osnovu sličnih dokumenata Republika Srbija vratila objekte nekadašnje kasarne bez naknade opštini Senta, što je, kako se ocenjuje, još jedan argument u prilog predlogu DS.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga