DS: Strategiju kulturnog razvoja grada vratiti autorima na doradu

Predloženi tekst Strategije po svojoj formi i sadržini ne odgovara ni potrebama ni mogućnostima Novog Sada

01. sep 2016

Novosadski odbor Demokratske stranke (DS) ocenio je danas da će šanse Novog Sada da ponese titulu Evropske prestonice kulture za 2021. godinu biti dramatično umanjene ukoliko Skupština grada u petak usvoji predloženu Strategiju kulturnog razvoja grada do 2026. godine.

U saopštenju DS u Novom Sadu se ističe da predloženi tekst Strategije po svojoj formi i sadržini ne odgovara ni potrebama ni mogućnostima Novog Sada i kao takav predstavljaće bitan nedostatak u odnosu na ostale gradove-kandidate.

„Strategija obiluje detaljima i opisima kojim uopšte nije mesto u takvom dokumentu, ali je sadržajno i suštinski više nego siromašna budući da ne daje jasnu sliku kakva će se politika u kulturi voditi u narednoj deceniji i kakvu uopšte kulturu želimo u Novom Sadu“, ocenjuje se u saopštenju.

Predlogom Strategije, dodaje se, nisu definisani glavni pravci u razvoju kulture, a nema ni pomena principa po kojima će se izdvajati sredstva za kulturu, bez kojih Strategija predstavlja samo spisak lepih želja.

„Tekst predloga Strategije pisan je po principu ‘za svakog ponešto’ i u njemu je praktično sve u kulturnoj politici označeno kao prioritet i kao cilj, što znači da pravih prioriteta i jasnih ciljeva zapravo i nema“, poručile su demokrate.

U saopštenju te stranke se navodi i da je je Novi Sad u trku za Evropsku prestonicu kulture ušao kao favorit, a da su se izgledi grada da ponese tu titulu dramatično smanjili zbog brojnih grešaka i nesposobnosti sadašnje gradske vlasti.

„Čitav poduhvat je krenuo u pogrešnom pravcu čim je Andrej Fajgelj imenovan za predsednika odbora koji vodi aktivnosti u kampanji za Evropsku prestonicu kulture, a vrhunac neodgovornog i amaterskog rada u jednom izuzetno važnom poslu predstavljalo je brzopleto slanje kandidature koja je iz Brisela ekspresno vraćena zbog toga što nije sadržavala propisanu dokumentaciju“, podseća se u saopštenju.

U njemu se poručuje da bi zato bilo najbolje kada bi Skupština grada uradila isto ono što je zimus uradila i Evropska unija, odnosno kada bi predloženu Strategiju vratila njenim autorima na dopunu i popravku, bez obzira na to što vreme za pripreme i ponovno slanje kandidature ubrzano ističe.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga