DS: Šta znači dispečerski centar?

Poslednji događaji na relaciji Čanak Vučić nisu pokvarili koalicione odnose LSV-a i DS-a

25. juna 2015

Pokrajinski odbor Demokratske stranke zatražio je danas od republičke vlade da objasni šta znači dispečerski centar ukazujući na mišljenja stručnjaka koja govore da je reč o, kako kažu, tehničkom organu.

„Nakon jučerašnje objave da će Elektroprivreda Srbije dispečerski centar preseliti u Novi sad, ostalo je nejasno da li to znači da će Elektrovojvodina ostati pravno lice ili ne, kao i šta će se dogoditi sa svim kompanijama koje su poslovale sa tim preduzećem putem javnih nabavki koje su već odobrene“, izjavio je predsednik Pokrajinskog odbora demokrata Miroslav Vasin.

Vasin se osvrnuo na izjavu premijera Aleksandra Vučića da svaki grad u Srbiji ima isti značaj u republici, rekavši da ako je zaista tako, nije jasno na koji način je rađeno restrukturiranje EPS-a.

On je upozorio na to da nije jasno ni kako Vlada Republike Srbije tvrdi da brine o potrebama Vojvodine kada donosi propise koji joj štete, podsećajući na to da je Elektrovojvodina prošle godine ostvarila dobit od 2,3 milijarde dinara za razliku od Elektrodistribucije koja je zabeležila gubitak od 3 milijarde.

Vasin kaže da će ukoliko od republičke vlade stignu pozitivni odgovori na pitanja koja je postavila pokrajinska vlada, to značiti da su uvaženi njihovi zahtevi.

„Ako nije tako onda je reč o bacanju prašine u oči, jer je pokrajinska vlada više puta slala zahtev republičkoj za odražavanjem zajedničke sednice po tom pitanju, a odgovor nikad nije stigao“, kaže Vasin.

Komentarišući jučerašnji sastanak lidera Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenada Čanka i predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića, Vasin kaže da je reč o legitimnom sastanku koji bi trebalo da Vlada ima sa predstavnicima i ostalih parlamentarnih stranaka jer jedino razgovorom može da se nađe rešenje. To međutim nije slučaj sa Demokratskom strankom i pokrajinskom vladom, dodaje Vasin i objašnjava da su odnosi dve vlade loši jer se u potpunosti ignorišu zahtevi Autonomne pokrajine Vojvodine, kao i da se odluke poput one jučerašnje trebaju donositi na nivou dve vlade.

„Nedopustivo je da Vlada Republike ignoriše od početka godine pozive pokrajinske vlade. Ako želi da pomogne Vojvodini kao što tvrdi, mesto za to je susret dve vlade“, kaže Vasin.

Iz Demokratske stranke poručuju da poslednji događaji na relaciji Čanak Vučić nisu pokvarili koalicione odnose LSV-a i DS-a i da je pokrajinska vlada stabilna.

„Premijer kao predsednik vlade ima pravo da razgovara sa bilo kojim predsednikom stranke i mi taj susretu tom smislu ne napadamo. Aleksandar Vučić je pokazao posebno uvažavanje prema gospodinu Nenadu Čanku koje prema drugima nije pokazao“, izjavio je Vasin.

(RTV)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga