DS: Srbija jedina zemlja u Evropi u kojoj vlast zabranjuje karikature

"Ubeđuju nas da apsolutna moć jednog čoveka treba da se prihvati kao jedina realnost kojoj se svi moraju potčinjavati"

13. nov 2018

Demokratska stranka (DS) osudila je danas uklanjanje karikatura Predraga Koraksića Koraksa i Dušana Petričića iz prostorija biblioteke u Lazarevcu i prekidanje izložbe tih autora.

„Svedoci smo još jednog brutalnog nasrtaja vlasti na slobodu mišljenja i izražavanja, degradaciju umetničkog stvaralaštva i upliva politike u sferu kulture. Ovaj akt dokazuje da država svoje instrumente i mehanizme upreže u kontrolu i blokiranje protoka informacija i nastoji da se apsolutna moć jednog čoveka prihvati kao jedina realnost kojoj se svi moraju potčinjavati“, navela je ta stranka.

DS je ocenila da ta dvojica karikaturista nikada nisu imali pasivnu ulogu već su kritički stav izražavali sredstvima i na način koji je legitiman i priznat.

„Bespoštedni u kritici nedoslednosti, farisejstva i hipokrizije bili su i sada i ranije. Od zrelosti društva, javnosti i vlasti je način prihvatanja predstavljenog. Aleksandar Vučić je verovatno jedini koji u državi Srbiji vidi Festival demokratije. Mi, čim se odmaknemo od medija pod njegovom paskom, vidimo zabrane, ucene i sveopštu bedu. Kako klanjanje i klimanje glavom ne pripadaju umetničkim načinima izražavanja, zabranjuju se oni koji to jesu“, naveo je DS.

Pokret „Novi optimizam“ ranije je saopštio da su lokalne vlasti u Lazarevcu naredile uklanjanje karikatura Petričića i Koraksića iz prostorija biblioteke „Dimitrije Tucović“, koje su bile postavljene u okviru izložbe „Karikature od naših života“.

Izložbu su organizovali, kako se dodaje u saopštenju, biblioteka i udruženje „Novi Optimizam“ u okviru obeležavanja 9. novembra kao Svetskog dana borbe protiv fašizma i antisemitizma.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga